Трудно ми е да преценя как ще се отразят на

...
Трудно ми е да преценя как ще се отразят на
Коментари Харесай

Икономисти: Основният риск за България от санкциите е репутационен

" Трудно ми е да преценява по какъв начин ще се отразят на България, защото сходно нещо не се е случвало до момента. Сигурно е, че банките и всевъзможни финансови системи ще прекратят връзките с компаниите ". Това съобщи финансистът Емил Хърсев за предаването " Референдум " по Българска национална телевизия.
Емил Хърсев не има вяра, че може да пострадат компании, които са изрядни, защото фирмите от листата са групирани в едни и същи браншове. Според него по тематиката се приказва от 2 години. " Макар и противен, това е завършек на едно очакване ", сподели още той. Емил Хърсев посочи, че всяка банка, под която и да е пълномощия, която прави действия на територията на Съединени американски щати, може да бъде спряна, да бъдат закрити кореспондентските й сметки там, в случай че продължи да обслужва тези субекти.
 Лъчезар Богданов: Отчита се сериозен спад на вложенията у нас Лъчезар Богданов: Отчита се сериозен спад на вложенията у нас
Пандемията ни вкара в криза, а Брутният вътрешен продукт се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 година Отчита се и сериозен спад на вложенията у нас....
Георги Ганев от Центъра за демократични тактики допусна, че са вероятни отрицателни резултати, като най-големият е по какъв начин непознати вложители ще одобряват името на България, което е обвързвано със закона " Магнитски ". Според него най-голямата заплаха е репутационният риск. Георги Ганев счита, че ходът с публикуването на компаниите и обвързваните лица е добър, с цел да се видят кои са те и в случай че някой има връзки, да ги приключи. Според него няма да изчезнат вложенията, само че разходът на един вложител се усилва, защото ще му се наложи да изследва.
Икономистът Лъчезар Богданов също не беше сигурен какво ще се случи, защото обстановката е нова за България, а и за Европа. " Може би, като изключим първичните уплах и стрес, в случай че се види, че има реакция от управляващите и финансовата система, това да даде крачка напред. Били сме ударени от подобен изненадваш потрес, а институциите в случай че реагират, значи че те могат да се чистят ", сподели той, в това число и финансовите институции. Лъчезар Богданов споделя, че това са наказания, наложени от американското държавно управление, те касаят територията на Съединени американски щати и американски юридически и физически лица. " Ако някоя компания купи в Съединени американски щати неподвижен парцел от такова лице, може да пострада ", сподели той.
Според икономиста Владимир Сиркаров репутационният риск е важен за инвеститорския интерес. Той обаче посочи, че от години съществува въпросът за съществени корупционни схеми. " Директният резултат надали ще е огромен, само че от репутационна позиция ще има последици в кратковременен проект. Сигналите от сътрудниците ни демонстрират, че има проблем, само че решението е в наши ръце ", безапелационен бе той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР