Трудно ми е да преценя как ще се отразят на

Трудно ми е да преценя как ще се отразят на ...

Икономисти: Основният риск за България от санкциите е репутационен

"Трудно ми е да преценя как ще се отразят на България , тъй като подобно нещо не се е случвало досега. Сигурно е, че банките и всякакви финансови системи ще прекратят отношенията с фирмите". Това заяви финансистът Емил Хърсев за предаването "Референдум" по БНТ.
Емил Хърсев не вярва, че може да пострадат фирми, които са изрядни, тъй като компаниите от списъка са групирани в едни и същи отрасли. Според него по темата се говори от 2 години. "Макар и неприятен, това е край на едно очакване", каза още той. Емил Хърсев уточни, че всяка банка, под която и да е юрисдикция, която извършва дейности на територията на САЩ, може да бъде спряна, да бъдат закрити кореспондентските й сметки там, ако продължи да обслужва тези субекти.

Лъчезар Богданов: Отчита се сериозен спад на инвестициите у нас Лъчезар Богданов: Отчита се сериозен спад на инвестициите у нас
Пандемията ни вкара в рецесия, а БВП се сви с 8,6% през второто тримесечие на 2020 г. Отчита се и сериозен спад на инвестициите у нас. ...
Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии предположи, че са възможни негативни ефекти, като най-големият е как чужди инвеститори ще приемат името на България, което е свързано със закона "Магнитски". Според него най-голямата опасност е репутационният риск. Георги Ганев смята, че ходът с публикуването на фирмите и свързаните лица е добър, за да се видят кои са те и ако някой има отношения, да ги прекрати. Според него няма да изчезнат инвестициите, но разходът на един инвеститор се увеличава, тъй като ще му се наложи да проучва.
Икономистът Лъчезар Богданов също не беше сигурен какво ще се случи, тъй като ситуацията е нова за България, а и за Европа. "Може би, като изключим първоначалните уплах и стрес, ако се види, че има реакция от властите и финансовата система, това да даде крачка напред. Били сме ударени от такъв изненадваш шок, а институциите ако реагират, означава че те могат да се чистят", каза той, включително и финансовите институции. Лъчезар Богданов казва, че това са санкции, наложени от американското правителство, те касаят територията на САЩ и американски юридически и физически лица. "Ако някоя фирма купи в САЩ недвижим имот от такова лице, може да пострада", каза той.
Според икономиста Владимир Сиркаров репутационният риск е значим за инвеститорския интерес. Той обаче уточни, че от години съществува казусът за сериозни корупционни схеми. "Директният ефект едва ли ще е голям, но от репутационна гледна точка ще има последствия в краткосрочен план. Сигналите от партньорите ни показват, че има проблем, но решението е в наши ръце", категоричен бе той.

Източник: actualno.com