Трудно е да се преборим с предубежденията, особено когато става

...
Трудно е да се преборим с предубежденията, особено когато става
Коментари Харесай

Десет мита за здравословното хранене, които трябва да знаете

Трудно е да се преборим с предубежденията, изключително когато става дума за храненето. Заради тях може да се лишим от какво ли не. И то – на вятъра. Затова ви представяме някои от най-популярните легенди за храната – развенчани, един път вечно.

Мит 1. Яденето след шест вечерта е нездравословно

С днешния темп на живот храненето след 6 часа следобяд е освен здравословно, а въпрос на здрав разсъдък. В какъв брой часа си лягате? В девет? Истината е, че не би трябвало да се яде три часа преди лягане и вечерята би трябвало да е лека.

Мит 2. Мазнините са нездравословни

Без мазнини храната не се смила обикновено. Мазнината оказва помощ на организма да разгражда витамините А и Е, и в случай че нямаме задоволително мазнини, стопираме да произвеждаме хормони. Липсата на мазнини може да докара до по-бързо състаряване на кожата и да навреди на черния дроб. Добре е мазнините да се лимитират, само че не да се изключват изцяло. Най-добре е да се ядат по-малко храни, богати на нездравословни мазнини, като салами, майонеза, бисквити и торти.

Мит 3. Закуските сред храненията са нездравословни

Закуските са нужда. Ако се грижите за здравето си, би трябвало да допълвате силата си понякога. Въпреки това, допълненията е добре да бъдат баланскирани – плодове, ядки, сурови зеленчуци.

Мит 4. Щом е „ био “, значи е потребно

Продуктите, маркирани като „ органични “ или „ био “ (т.е. без ГМО, пестициди и добавки), в доста случаи не се разграничават по нищо от елементарните им сродници, с изключение на по високата цена.

Мит 5. Въглехидратите би трябвало да се понижат

Има елементарни и комплицирани въглехидрати. Трябва да ограничите единствено първите. Изобилие от тях оферират захарта, медът, сладката, сладките питиета, белият самун и картофите. Но в случай че желаете да ядете здравословно, би трябвало да си набавяте повече комплицирани въглехидрати, които можете да откриете в зърнените храни, боба, плодовете и зеленчуците.

Мит 6. Веднъж замразят ли се, плодовете и зеленчуците губят всичко потребно

Съвременните технологии за заледяване съхраняват съвсем всички здравословни хранителни субстанции в плодовете и зеленчуците.

Мит 7. Разделното хранене оказва помощ да отслабнем

Ензимите, създадени от храносмилателния тракт са способни да се оправят с протеини, мазнини и въглехидрати едновременно. Няма научни доказателства, че разделянето им оказва помощ. Хората, които избират тази диета нормално просто сортират храната си доста деликатно. Избягвайки избрани комбинации те понижават общото количество калории и по този начин отслабват.

Мит 8. Черният самун е по-здравословен от белия

Ако хлябът е кафяв, това не значи, че сигурно съдържа повече фибри. „ Здравословният “ кафяв цвят от време на време се дължи на прибавянето на карамел в тестото. Енергията, която се съдържа в черния самун нормално е толкоз, колкото и в белия, и в двата случая от него се пълнее. Най-здравословни са пълнозърнестите и хрупкавите хлябове.

Мит 9. Соковете са толкоз потребни, колкото и самите плодове

Соковете съвсем не съдържат фибри, а количеството витамини и минерали е по-малко, в сравнение с в самия плод. Ето за какво постоянно е по-добре да ядете пресни плодове, когато имате опция.

Мит 10. Сушито е диетична храна

Ако ядете единствено суши, несъмнено няма да напълнеете доста. Въпреки това, белият ориз, който се употребява за изработката му, не е най-здравословният артикул. Но същинските виновници в тази ситуация са соевият сос, майонезата и други сходни добавки, от които се пълнее с лекост.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР