Трудно е да се намери друг продукт, който да предизвиква

...
Трудно е да се намери друг продукт, който да предизвиква
Коментари Харесай

Здравословно ли е млякото - отговорът ще ви изненада

Трудно е да се откри различен артикул, който да провокира толкоз полярни отзиви, колкото прясното мляко. Полезно ли е за здравето, оказва помощ ли в битката с килограмите, пастьоризирано или натурално мляко, би трябвало ли да е с ниско наличие на мазнини, или пълномасленото е по-добрият избор - това са все въпроси, които не престават да будят интерес измежду феновете на този млечен артикул и да получават спорни отговори.  



На кого да имаме вяра?

На единия полюс стоят организации като PCRM и PETA да вземем за пример, които настояват, че потреблението на мляко е зло.

В другия завършек на спектъра е Асоциацията на млечните артикули, която има вяра, че млякото е належащо за поддържането на човешкия организъм в добра форма. 

Наред със разногласията към негативите и изгодите от приема на мляко, има и политически, етични, екологични фактори, които би трябвало да бъдат взети под внимание. Както при множеството други полемики, истината е някъде по средата. Нека да се опитаме да намерим точно тази златна среда.



Мляко и здраве

След изследване, по време на което били следени 400 000 възрастни по света в продължение на 28 години, откривателите стигат до следните резултати. Тези, които пият най-вече мляко, са по-малко склонни да имат сърдечни болести и инфаркти, в сравнение с тези, които пият по-малко или никакво мляко (проучването не е спонсорирано от млечната индустрия).

Но! В света се усилват раковите болести, предизвикани от хормони. А кравето мляко е източник на естрогени и инсулиноподобен растежен фактор (IGF-1), който може да аргументи нерегулирано клетъчно разделяне.

От друга страна... Връзката сред рака на гърдата или простатата и млякото клони към нула, в случай че изключим въздействието на несъразмерната консумация на други скотски артикули, по-специално алено месо.



Мляко и кости

При хората от Изтока се следи доста по-ниска периодичност на остеопороза от жителите на Запада, макар че употребяват по-малко млечни артикули. Проучване по този въпрос е открило, че дамите, които пият повече от две чаши мляко дневно, са по-склонни към чупливи кости.

Но! Азиатците имат доста друг като цяло хранителен режим и метод на живот и резултатите от изследването може просто да са отражение на броя дами, които са наясно с риска от фрактури и се пробват да го компенсират.

Пастьоризирано или натурално?

Поддръжниците на пастьоризацията упорстват, че това е нужен развой за заличаване на нездравословни бактерии, с дребен резултат върху хранителната стойност и усета.

Противниците на пастьоризацията обаче са уверени, че същият развой, който убива бактериите, унищожава и витамините, минералите и ензимите, които са жизненоважни за нашето здраве. Нещо повече, те показват, че бактериалните инфекции от непреработено мляко са доста по-редки, тъй че надали заслужават статута на международен проблем.

Какво значи всичко разказано дотук?

Да се вършат заключения от всичко нагоре е доста индивидуален въпрос, само че можем да обобщим следното. Никой не е потвърдил, че млякото в действителност е толкоз здравословно, колкото се разпространява от рекламни акции. Здравословната диета евентуално не зависи от съществуването на мляко в нея.

От друга страна млякото не може да бъде упрекнато в това, че е коренът на всички несгоди, както твърди Обществото за етично отношение към животните. При равни други условия потреблението на млечни артикули 1-3 пъти дневно евентуално е задоволително, с цел да задоволи потребностите ви от витамини/минерали, само че не е задоволително, с цел да започнете да се тревожите за нездравословни резултати.

Млякото и другите млечни артикули са може би най-хубавият метод за приемане на съответен калций, макар че не са единственият метод. Експертите предлагат още обогатяване на млечните артикули с витамин D, който разрешава на костите да всмукват този калций.



Не очаквайте чаша мляко или чаша кисело мляко да ви оказват помощ да отслабнете.

Специалистите обръщат внимание и на въпроса към пастьоризирането. Като цяло те не считат, че пастьоризирането на мляко е толкоз проблематично, колкото антипастьоризаторите го показват, само че противоположното също е правилно. Рискът от бактериална зараза при консумация на сурово мляко наподобява задоволително невисок, само че евентуалните последици са задоволително съществени, с цел да бъдат подценени. Ако ще консумирате сварено необработено мляко, значимо е да знаете при какви условия се отглеждат животните, какъв брой са хигиенични и по какъв начин се тестват продуктите при вашия снабдител. 

Млякото в действителност е потребно в някои връзки. Опасностите от него се дължат на обстоятелството, че с придвижване на възрастта количеството лактоза - ензим, който оказва помощ за усвояването на млякото, понижава. Това от своя страна води до неприятно храносмилане, диария и други проблеми след приемането му.

Специалистите обаче са единомислещи, че на децата би трябвало да се дава мляко поради високата му централизация на калций. Знаем, че калцият е потребен за растежа, както и че бебетата и децата го усвояват добре.



Още обстоятелства:

Пиенето на мляко усилва риска от рак на матката, само че също по този начин понижава риска от рак на ануса, който е доста по-често срещан.

Понастоящем няма доказателства за връзка сред потреблението на мляко и диабет вид 1.

Приблизително 70% от популацията има някаква степен на нетърпимост към лактоза. За тези, които пият мляко, това може да е проблем, само че постоянно има разновидности, като се приема мляко с понижено наличие на лактоза. Освен това сиренето и киселото мляко съдържат доста по-малко лактоза, тъй че нормално те не са проблем.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР