Трудно би могло да се даде еднозначен отговор на въпроса

...
Трудно би могло да се даде еднозначен отговор на въпроса
Коментари Харесай

С кои човешки храни можем да храним хамстер

Трудно би могло да се даде еднопосочен отговор на въпроса какво ядат хамстерите, защото постоянно те могат да са всеядни и да се хранят даже с нездравословните за здравето им артикули. Преди обаче да решите да си вземете подобен домакински любим, е добре да се запознаете с това какви човешки храни са подобаващи за хамстери. Само по този начин ще можете да ги храните здравословно и да задоволите всичките потребности на организма им откъм хранителни субстанции.

В естествената им среда храненето на хамстерите значително зависи от ареала на обитанието им. В дивата природа те избират да живеят на полето, като по тази причина и зърнените култури са главната им храна в менюто. Ако обаче близо до обитанието им има село да вземем за пример, тогава те наложително ще го посещават, с цел да се нагостят и с други храни.

В този случай хамстерите могат да се хранят също по този начин с разнообразни плодове и зеленчуци, в това число краставици, ягоди, грозде, ябълки и по този начин нататък. През пролетните и летните месеци менюто им в огромна степен е формирано от зеленината, като да вземем за пример тревите и листата.

Ако обаче на пътя си срещнат паяци, червеи, гъсеници или други инсекти, тогава те умерено могат да ги хапнат. Само на пръв взор хамстерите наподобяват пухести и добродушни животинки, само че в дивата природа те могат да бъдат много кръвожадни.

С кои човешки храни можем да храним хамстер?

При развъждането на хамстер в домашни условия най-хубавата храна е тази, която е оптимално доближена до естествения им рацион в дивата природа. Именно по тази причина по-голяма част от менюто на хамстера би трябвало да бъде формирано от зърнените култури - просо, царевица, овес. По този метод можете да извършите даже и самостоятелна зърнена примес, с която да го храните. Подобни храни за хамстери можете да закупите и в зоомагазините, като те съдържат всички нужни за организма им мазнини, белтъци, минерали, въглехидрати и витамини.

 Човешки храни за хамстери

В домашни условия хамстерите на драго сърце ще си хапват също по този начин разнообразни плодове и зеленчуци. Това хранене е изключително потребно за тях, по тази причина умерено можете да добавяте и тези артикули в рациона им. Те би трябвало да са нарязани на дребни или пък огромни късчета, като по този метод ще могат да изпиляват сами зъбите си. Особено деликатни обаче би трябвало да сте с бананите, защото с тях хамстерите елементарно могат да се задавят и да загинат.

Можете да им давате и свежа зеленина, като да вземем за пример салати от магданоз, копър, цветовете на млечен трън и глухарче. През зимните месеци, когато витамините са по-малко, можете да добавяте към менюто им и готовите сухи смеси. Важно е да помните обаче, че човешките храни би трябвало да се махат от клетката им след 6-8 часа, в случай че не са ги изяли. Причината по тази причина е, че те доста бързо се скапват и хамстерите могат да се отровят с тях, в това число и да загинат.

Забранени храни за хамстери

Не бива да им давате доста мазна и остра храна, както и консервираните артикули, защото те са нездравословни за тези гризачи. Опасни за здравето им са също по този начин пържените, солените, пушените и сладките храни, защото по този начин те могат да загинат доста бързо, в случай че им ги давате на непрекъсната основа.

Сред неразрешените храни са хамстери са:

- Цитрусови плодове;

- Картофи;

- Зеле;

- Екзотични плодове;

- Бразилски орех.

Хамстерите си хапват на драго сърце пилешко филе, яйца и даже инсекти. Можете също по този начин самоуверено да и давате нискомаслена извара, семки или орехи. Не бива обаче да ги глезите с месо повече от 3 пъти на седмица. При бременните хамстери храната би трябвало да е богата на белтъци и по тази причина в този интервал можете да им давате повече такива храни.

Колко ядат домашните хамстери?

 Храни за хамстери

Тези гризачи са нощни животни и точно по тази причина приема им на храна е главно във вечерните часове. Количеството на храната, която би трябвало да одобряват за едно денонощие може да варира според от размера на хамстера.

При двукратно хранене на хамстера можете да им давате по 1 супена лъжица примес заран и вечер, като при джунгарските тази норма е понижена до 1 лъжица, заради по-малките им размери. Вечерта можете да давате за многообразие и обогатяване на рациона разнообразни плодове и зеленчуци на хамстера, а сутринта да махате неизядените останки.

За хамстерите храната не е единствено всекидневен рацион, само че и ресурси, които те обичат да си вършат. Продуктите, които не е изяло животното нормално крие за " черните дни ".

Именно по тази причина при чистенето на клетката на хамстера е значимо да сте изключително деликатни и да изхвърляте тези им ресурси, в случай че те включват артикули, които бързо се скапват и могат да навредят на здравето на хамстерите. Можете да замените скритите артикули с нови и по този начин животинката даже няма да забележи това.

Всеки собственик може самичък да реши с какви артикули да храни хамстера си. Важно е обаче да се преценявате с това кои храни са нездравословни за животното.

Ако още не сте си взели такова пухче, разгледайте нашите разгласи и цени за хамстери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР