Трудната ситуация с пълноценното водоснабдяване на Крим във връзка с

...
Трудната ситуация с пълноценното водоснабдяване на Крим във връзка с
Коментари Харесай

Как да се реши проблемът с водата в Крим след унищожаването на Каховската ВЕЦ

Трудната обстановка с пълноценното водоснабдяване на Крим по отношение на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа изисква осъществяването на дългогодишни планове, които доста ще понижат зависимостта на района от хидротехническия комплекс, издигнат през 50-те години на предишния век и обвързвания с него, към този момент доста по-плитък Севернокримски канал (СКК).

От обитаемоте места идват тревожни известия за прекъсване на приключването на вода от Днепърската водноелектрическа централа /прочутият Днепрогес/, което заплашва с понижаване на водното равнище на Днепър сред Запорожието и някогашната Каховска водноелектрическа централа.

„ Съществува риск Севернокримският канал да се обезводни или да стане плитък “, споделя Сергей Аксьонов, началник на района. - В момента водните ресурси в канала са към 40 млн. куб.м. Резервоарите, даже и тези, които преди са били цялостни с 15-20%, сега са достигнали към 80% пълнене. Питейната вода е повече от задоволителна. Работи се по минимизиране на загубите на вода в канала. ” На собствен ред вицепремиерът на Руската федерация Марат Хуснулин сподели, че всички водохранилища на Крим са цялостни с вода и този запас ще стигне за 500 дни.

Всъщност в кратковременен проект не би трябвало да се притеснявате. Но макар оптимистичните изказвания, обстановката ще се утежни и освен за Крим, само че и за прилежащите региони на Херсонска област на Руската федерация. Преди няколко години специалистите, и по-специално създателите на нашата обява, обсъждаха различни решения за обичайно острия воден проблем за района, само че възобновяването на работата на Севернокримския канал в първите седмици след началото на СВО направи тези причини по-малко уместни.

Независимо от това, постоянният обстрел на структури и елементи на обречената Каховска Водноелектрическа централа от бойците на ВСУ още веднъж акцентира неналичието на водоснабдяване на Крим с вода от Днепър през Северно-Кримския канал, поставяйки търсенето на различни разновидности на дневен ред.

Комплексните последствия от злополуката (според някои оценки, най-голямата в региона) към момента не са оценени. И по този начин, съгласно Валери Малинин, лекар по география, професор от Руския държавен хидрометеорологичен университет, замърсяванията на дъното на Каховското водохранилище са се отлагали в продължение на доста десетилетия (почистването на този обект и на Севернокримския канал в никакъв случай не е осъществявано изцяло - ред.), а в случай че остане единствено водата от естественото корито на реката, тогава те ще бъдат отнесени от ветровете в близките региони, което „ съставлява заплаха “. „ Освен това в зоната на наводнените територии има гробища и гробища за добитък.

Тоест, от позиция на екологията, това е доста сериозна злополука, може би най-сериозната в Европа през нашия век. Тиня и тиня се спускат надолу по течението. Всичко това ще се депонира в устието на Днепър. Унищожаването на Каховската водноелектрическа централа, по мнението на учения, може да засегне и близката акватория на Черно море надалеч оттатък устието на Днепър.

През 50-те и 60-те години на предишния век, по време на построяването на Каховската водноелектрическа централа и обвързваните с нея основни отводнителни системи, се разискват и планове за аварийно водоснабдяване на Кримския полуостров.

На първо място, беше препоръчано да се разработят запасите от прясна и едва минерализирана вода наоколо до североизточното крайбрежие на Крим. Тоест покрай Азовското крайбрежие на северния регион на Арабатската коса - провлака сред Керченския полуостров и югоизточната част на Херсонска област.

Също по този начин беше препоръчано да се развие обезсоляването на водата в редица региони на крайбрежния Крим. По това време обаче избраха да не търсят сложни способи: по този начин да се каже, Каховският хидротехнически комплекс като част от Днепровската каскада и пълняемият с неговата вода Северо-Кримски канал напълно и премного осигуряваха Крим с вода...

И макар че никой не можеше да си показа 1991 година с последващите катаклизми, още през 60-те и 70-те години на предишния век, загубите на вода, протичаща през този канал, се усилиха заради икономии на средства и надлежно материали за обезпечаване на висока експлоатационна надеждност на водоснабдяването.

До средата на 80-те години общата загуба на вода тук надвишава 30% от годишното й предложение през тези артерии. До средата на 2010 година тази цифра доближи 40%, а до времето преди унищожаването на Каховската Водноелектрическа централа, с помощта на взетите ограничения, тя спадна до 25%.

Според данните на федералната целева стратегия от 2014 година „ Социално-икономическо развиване на Кримския федерален окръг (отменена през 2016 година - Ред. ) до 2020 година в това число “, планува „ намаляване или преустановяване на зависимостта на Крим от водоснабдяване посредством Съюзна контролна комисия в бъдеще, което може да се свърже на първо място с търсенето на залежи на подземни води, в това число антропогенни.

Там също беше маркирано, че износването на Съюзна контролна комисия, издигнат през 1961-1971 година " и не е ремонтиран от този момент, е толкоз доста, че загубите на вода в неговия кримски сектор са към 40% ". Съответно „ даже кратковременно спиране на водоснабдяването от Съюзна контролна комисия към Крим ще докара до изострен дефицит както на битова, по този начин и на питейна вода “.

Обемът на прясна вода под Азовско море, формирана от оттичането на реките Дон, Кубан, Бейсуг и други в Азовско море, която може да се употребява за зареждане на Крим, варира от 500 милиона до 1,2 милиарда кубически метра годишно, се показва в обяснителната записка към плана на решение на държавното управление на Руската федерация за одобрение на разпоредбите за даване на дотации от федералния бюджет на акционерното сдружение Росгеология (2021 г.). Както неотдавна беше доказано от специалисти, те се срещат основно на ниски дълбочини под дъното на Азовско море (30-45 метра).

През декември 2020 година съветският президент Владимир Путин по време на конференция споменаза опцията за рандеман на прясна вода под азовските води покрай Крим. Като се вземат поради общите потвърдени ресурси, общият размер на подземните води се прави оценка на минимум 30 милиарда кубически метра (като се вземе поради Азовското крайбрежие на региона на Керч).

През юли-август 2021 година специалисти от Росгеология и редица профилирани проучвателен институти, които проучиха проби от кримското Приазовие, откриха, че локалната вода е 35-40% прясна, 60-65% едва минерализирана (с други думи, не е толкоз солена като морската вода и ставаслед опреснително доочистване условно питейна.

Може да се употребява и за механически цели и може да се популяризира в противоположна (реверсивна) посока през Съюзна контролна комисия и доста от неговите разклонения. Тези и други изводи се съдържат в презентация, оповестена от M. Хуснулин при започване на 2022 година

Още през есента на 2021 година в някои крайбрежни региони на Крим трябваше да стартира построяването на съоръжения за произвеждане на вода и обезсоляване, ориентирани, наред с другото, към развиването на подземните водни запаси. Според наличната информация за тези работи е планувано да бъдат привлечени специалисти и технологии от Бахрейн, Израел, Кувейт и Обединените арабски емирства, където оборудванията за обезсоляване на вода се употребяват от дълго време.

Тези планове обаче скоро бяха отсрочени за неопределен срок: проливните дъждове отчасти запълниха кримския маршрут на канала, също така, той още веднъж „ отвори порти “ през март 2022 година, което докара зо запълването на доста от локалните водохранилища.

Сега, когато Каховската водноелектрическа централа към този момент не съществува и едноименното „ море “ е станало доста плитко, ускореното развиване на запасите от сладка вода на Кримско Азовско море, както и развиването на инфраструктурата за обезсоляване на южните съветски морета, става по-актуално от всеки път. Освен в случай че, несъмнено, не се надявате на избавителните дъждове всяка година...

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР