“Труд news първи съобщи поправката, която гарантира “прекъсване на пълномощиятаДимитър

...
“Труд news първи съобщи поправката, която гарантира “прекъсване на пълномощиятаДимитър
Коментари Харесай

Депутатите се отрекоха от неплатения отпуск за служебния премиер 

“Труд news ” първи заяви поправката, която подсигурява “прекъсване на пълномощията ”
Димитър Главчев ще дефинира собствен заместител, до момента в който е отпред на служебното държавно управление

Изключение за Сметната палата

Служебният министър-председател няма да излиза в неплатен отпуск от поста си в Българска народна банка, Сметната палата или като омбудсман, а ще прекъсва пълномощията си като шеф до освобождението му като длъжностен министър председател, съгласно измененията в Закона за Българска народна банка, които Народното събрание одобри дефинитивно във вторник.

Както “Труд news ” първи заяви, корекциите сред първо и второ четене бяха наложителни, с цел да се избегне третиране на неплатения отпуск към Кодекса на труда и въпроси по отношение на конституционосъобразността на текстовете. Така Управителят и подуправителите на Българска народна банка, ръководителят и зам.-председателите на Сметната палата, омбудсмана и зам.-омбудсмана получиха по-ясен правилник при излизане от съответната институция, с цел да поемат управлението на Министерския съвет.

По подобен метод е организиран въпросът, когато народен представител бъде определен за министър - в случай че бъде освободен, то той се връща в Народното събрание. Със заключителните разпореждания на промените в Закона за Българска народна банка се трансформират и текстове от Закона за Сметната палата и Закона за омбудсмана, с които се дава правото за спиране на пълномощията на определените за длъжностен министър-председател.

Ако президентът дефинира за длъжностен министър председател шефът на Българска народна банка, то той би трябвало да дефинира собствен заместител сред подуправителите, който извършва неговите пълномощия след възлагане. Ако подуправител бъде назначен за длъжностен министър председател, то Управителният съвет на Българска народна банка ще дефинира негов заместител, който извършва пълномощията му при негово неявяване. В измененията е записано категорично, че гуверньорът и заместниците му не могат да правят друга активност, с изключение на преподавателска или като членове на органите на сдружения, в които Българска народна банка има присъединяване, или на интернационалните организации по отношение на активността ѝ, в случай че са назначени за длъжностен министър-председател.

Когато за длъжностен министър председател е избран ръководителят на Сметната палата, както сега е Димитър Главчев, то той дефинира своя заместител. Гласувано бе, че шефът на Сметната палата може да е бил в изпълнителната власт, само че единствено като длъжностен министър председател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР