Франклин достигна сушата, донесе проливен дъжд в Доминиканската република и Хаити

...
Тропическата буря Франклин достигна южното крайбрежие на Доминиканската република, изсипвайки
Коментари Харесай

Тропическата буря Франклин достигна южното крайбрежие на Доминиканската република, изсипвайки проливни дъждове върху карибската нация и нейния съсед на остров Испаньола, Хаити .

Очаква се Франклин да се вихри над острова през по-голямата част от сряда, като синоптиците предупреждават, че бурята може да вали до 250 мм (10 инча) дъжд, с максимум 380 мм (15 инча) за централния регион на Испаньола.< /p>

Бурята породи опасения, че смъртоносни свлачища и тежки наводнения могат да бъдат предизвикани и в двете страни.

Националният център за ураганите на САЩ каза в съобщение в сряда сутринта, че Франклин се движи на север и се очаква да прекоси Испаньола през целия ден, преди да излезе над югозападната част на Атлантическия океан.

В Карибите длъжностните лица бяха най-загрижени за въздействието в Хаити, който е уязвим от катастрофални наводнения предвид тежката ерозия в страната.

Агенцията за гражданска защита на Хаити предупреди в сряда сутринта, че се очаква бурята да донесе силни ветрове и дъжд в няколко региона в страната.


Министър-председателят Ариел Хенри призова хаитяните ден по-рано да се запасят с вода, храна и лекарства, докато властите проверяват някои от над 200 000 души, разселени поради групово насилие, като някои живеят на улицата или в импровизирани приюти.

„Ние сме напълно ангажирани да осигурим безопасен подслон, храна, чиста вода и медицинска помощ на всички, които могат да бъдат засегнати от бурята“, написа Хенри в социалните медии.

„Местните власти, хуманитарните агенции и партньорските организации работят ръка за ръка, така че никой да не бъде изоставен.“

Някои си припомниха как мощна гръмотевична буря, която отприщи проливни дъждове един ден през юни, уби повече от 40 души в Хаити.

„Това не е непозната реалност за хората в Хаити и Доминиканската република. И все пак хаитяните все още не са си поели дъх от въздействието на скорошните наводнения само преди два месеца,” Адиб Флетчър, старши регионален директор за Латинска Америка в хуманитарната група Project HOPE.

„Тъй като климатичната криза продължава да засилва честотата и силата на бурите, системите за здравеопазване на Хаити и Доминиканската република спешно се нуждаят от допълнителни ресурси, за да се подготвят за бъдещи кризи, за да осигурят навременни грижи, които са от решаващо значение за предотвратяване на огнища на болести като холера и други болести, пренасяни от водата“, каза Флетчър в изявление във вторник.

Междувременно в Доминиканската република властите поставиха 25 провинции под червена тревога за възможни наводнения на реки, потоци и потоци. Седем провинции бяха под жълта тревога.

Във вторник вече беше съобщено за наводнения в столицата на Санто Доминго и извън нея, където жителите се подготвиха за обилни валежи.

„Страх ни е от реката“, каза Доралиса Санчес, държавен служител, който живее близо до река Озама, която разделя столицата.

Санчес, която трябваше да напусне дома си три пъти по време на предишни бури, каза, че се надява Франклин да не я принуди да търси подслон и временно да напусне дома си отново, защото според нея хората крадат оставени вещи.

Други, като бизнесдамата Албита Ахангел, се притесняваха, че няма къде да отидат, ако водите започнат да се покачват.

„Надяваме се на Божията воля“, каза тя и добави, че нейният двор вече е наводнен.

Световната продоволствена програма на ООН съобщи, че е разположила екипи за спешно реагиране и храна в Хаити и Доминиканската република.

Изчислено е, че около 125 000 доминиканци по пътя на Франклин живеят в пренаселени селища, които може да са по-уязвими от наводнения.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР