Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти.

...
Тромпетистите на Софийската филхармония вече ще свирят на нови инструменти.
Коментари Харесай

Четири нови тромпета ще радват публиката на Софийската филхармония

Тромпетистите на Софийската филхармония към този момент ще свирят на нови принадлежности. Два B-тромпета и два C-тромпета на водещата международна марка Vincent Bach, модел Stradivarius бяха поръчани от Америка и от няколко дни са в ръцета на тромпетовата група на националния оркестър. Моделът се слави със своето ненадминато качество и остава пожеланият избор на музикантите от елитните оркестри.
" Тези принадлежности са безспорна класика, а моделите, с изключение на ненадминатите качества, имат и именит статут. Затова и бяха нашият натурален избор. С-тромпетът е юридически по условията на именития тромпетист и учител Адолф Херсет - дълготраен първи тромпет на Чикагската филхармония. В-тромпетът е безусловно именит модел 37 G (Gold). Много хора си мислят, че тромпетът е просто жълт или позлатен, само че в действителност в състава на материала, от който е направен, има висок % наличие на злато. Оттам идва мекият и доблестен тон ", споделя първият тромпетист на Софийската филхармония Петър Македонски.
На 4 май той ще показа Концерт за тромпет от Васил Казанджиев с един от новите принадлежности. Диригент на вечерта ще бъде Росен Гергов, а в програмата са включени и Адажио из балета " Спартак " от Арам Хачатурян и " Нощи в градините на Испания " от Мануел де Файя със солистка обичаната от родната аудитория пианистка Елена Башкирова, както ДУМА писа.
Васил Казанджиев показва Концерта за тромпет по този начин: " Третата част на творбата (рондото) е композирана по време на следването ми (трети курс) в Музикалната академия при проф. П. Владигеров. Другите две елементи ги прибавих по-късно, без той да знае. "
Творбата проехтява за първи път в осъществяване на Васил Костов със Софийската филхармония под диригентството на Константин Илиев през 1959 година в Пловдив. Днес е измежду най-обичаните творби от тромпетистите поради своята виталност, спонтанна емоционалност и динамична ритмика, които дават благоприятни условия за оптималната изява на виртуозитета на солиращия тромпет, научи ДУМА от Кремена Николова-Флор, реклама и връзки с медиите на Структурни фондове.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР