Трийсет и четири годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе

...
Трийсет и четири годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе
Коментари Харесай

Русенска фирма превърна теснолинейката „Баба Яга“ в „Снежанка“

Трийсет и четири годишен дизелов локомотив от Родопската теснолинейка бе ремонтиран главно в русенски цех и още веднъж ще тегли вагони по 125-километровото картинно и сантиментално трасе сред Септември и Добринище

Цветелин Колев - шеф на компания "Експрес Сервиз ", изясни за, че локомотивът е създаден в Букурещ през 1988 година особено за Родопската теснолинейка. По думите му машината не е чак толкоз остаряла по актуалните стандарти на БДЖ. Това е относително нов локомотив, само че поради усилената употреба е морално стар.

Колев изясни, че заводът в Букурещ не работи от трийсетина години. Няма аварийни елементи и не е допустима бъдещата поддръжка на този локомотив и на другите като него в локомотивно хранилище "Септември ".

"По тази причина от БДЖ се обърнаха към нас да модернизираме напълно два от локомотивите, които ще са като тестова серия. След това ще се реши дали е оправдано да използван това и на останалите машини ", изясни Колев.

По думите на Колев е осъществен извънредно комплициран ремонт, траял година и три месеца. "Може би това е най-сложният ремонт, който БДЖ в миналото са поръчвали. Всъщност този локомотив към този момент е чисто нов. От остарелия остана само рамата. Всичко друго е ново, проектирано и създадено от нас в завода ни в Русе. Сменихме всички системи и елементи. Направихме нови и комфортни кабини за машиниста. Поръчахме и монтирахме нов американски мотор. Локомотивът към този момент е чист и пестелив ", сподели шефът на компания "Експрес Сервиз ".

По думите му локомотивът в този момент е доста по-екологичен. От актуалния дизелов мотор съвсем не излизат нездравословни излъчвания. Таванът на локомотива е оцветен съзнателно в бяло и това ще е индикатор за екологичност. При работа на машината той няма да почернее от сажди.

"Това е най-модерният екологичен дизелов мотор, който сме поставили. По този метод ще издигнем цялата теснолинейка в екологичен аспект. Това е извънредно значимо за нас и за БДЖ - в планината да няма нездравословни излъчвания. Локомотивът също по този начин е доста цифров и обвързван. С помощта на серия от датчици се предава в действително време към отдалечени сървъри положението на елементите. Има конфигурирано и видеонаблюдение. Това е най-дигиталният локомотив в парка на БДЖ ", сподели Колев.

Максималната скорост, която развива, е 60 км/час. Това е градивната му скорост, като трасето не разрешава да се движи с повече от 30 км/час.

На металната облицовка на локомотива има вградена самобитна карта, която съставлява трите планини. Отбелязани са и гарите.

"Тръгваме от град Септември на 238 м надморска височина, изкачваме се до най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово на 1267 м надморска височина, и идваме в Добринище. Искаме да покажем огромната денивелация, която преодолява нашият локомотив през трите планини, през които минава. Под картата има и сърце, тъй като сме работили по локомотива с доста обич ", изясни Колев.

По мотив на завършилия ремонт от завода провеждат "Ден на отворените порти " на 12 март. Тогава всеки искащ ще може да види локомотива, да го снима, да седне в кабината му и да започва мотора му.

"Изключително горди сме. Това беше най-големият ни план за предходната година и всички сме доста щастливи от резултата, който виждаме. Стойността на ремонта по контракт е 2 млн. лв.. Това е съвсем благотворително от наша страна ", сподели Колев.

По думите му не е по-евтино да се закупи чисто нов локомотив. Причината е спецификата. Междурелсието е 760 милиметра, което е два пъти по-тясно от естественото. В Европа сега няма производител, който да се занимава с сходна техника.

"Теснолинейни жп линии се употребяват най-вече в туристически региони, в развлекателната промишленост, като локомотивната промишленост в Европа не обръща доста съществено внимание на това. Единственият излаз от обстановката с неналичието на аварийни елементи е модернизацията ", споделя Колев.

Той се майтапи, че преди да влезе в завода локомотивът е приличал на Баба Яга, както го назовават зевзеци, само че в този момент е като Снежанка. До дни ще бъде претрупан и по специфична процедура превозен до депото в град Септември. А от там локомотивът още веднъж ще поеме към красивата планина.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР