Трийсет години след падането й, Берлинската стена се възражда във

...
Трийсет години след падането й, Берлинската стена се възражда във
Коментари Харесай

Да преживееш падането на Берлинската стена - може, с помощта на виртуална реалност

Трийсет години след рухването й, Берлинската стена се възражда във виртуална действителност с помощта на немска стартъп компания, предлагаща на туристите странствуване в предишното - в комунистически Източен Берлин.

Автобусът наближава Чекпойнт Чарли, фамозния бивш пропускателен пункт сред Западен и Източен Берлин. Невъзмутими, източногерманските бойци безшумно си приказват - дали да разпитат пасажерите, или да ги пропуснат без проблеми?

След няколко минути напрежение возилото потегля отново. И пасажерите се потапят в сивотата на Източен Берлин, чиито черни от сажди здания отчасти се губят в мъглата. Добре пристигнали в столицата на една изчезнала към този момент страна!

Стартъпът " ТаймРайд " (TimeRide), уредник на близо едночасовата виртуална разходка, стартира работа в края на август, преди тържествата, с които на 9 ноември ще се означи трийсетата годишнина от рухването на Берлинската стена. " Идеята е следната: щом още не можем да пътуваме в предишното, дано се опитаме съвършено да го пресъздадем ", изясни за Агенция Франс Прес създателят на " ТаймРайд ", 33-годишният Йонас Роте.

Туризъм посредством потапяне в атмосферата

" Това не е музей, нито желаеме да сме подобен. Стремежът ни е да усети човек по какъв начин взе участие в Историята ", продължава той. И изяснява, че планът му е в унисон с растящото търсене на " достоверен " туризъм - интерактивен, с потапяне в атмосферата, по-специално на Берлин, чийто образ, както акцентира съгласно Роте, е претърпял дълбоки промени след 9 ноември 1989 година

Многобройните туристи, прииждащи всяка година в немската столица, постоянно установяват с отчаяние, че са останали прекомерно малко следи от " Стената на срама ", разделяла града надве повече от 28 години.

Всред еуфорията от рухването на комунистическия режим бетонната камара съвсем изчезна от столичния пейзаж - берлинчани се мъчеха да не помнят този скръбен знак, дълго време обезобразявал града им.

Посещението стартира с къс исторически пролог, припомнящ следвоенните събития, когато Германия е разграничена на четири бранша и през 1961 година за една нощ се издига Стената - задачата на източногерманските управляващи е да препречат пътя за всеобщо бягство на Запад.

Под контрол и в оскъдност

След това програмата показва трима любознателни виртуални персонажи - пънкар, майстор и жена проектант, а феновете би трябвало да изберат един от тях за туристически гид.

После, поставили очила за виртуална действителност, те поемат из булевардите на Източен Берлин - първо по " Фридрихщрасе ", оттова по " Лайпцигер щрасе " с точещите се настрана редици от блокове, типични за това време. Агенти на Щази, скрити в коли без номера, наблюдават източногерманците. Дълги опашки се вият пред магазините, където все не доближават пресни храни и други артикули. Мегафони бълват пропагандни лозунги на комунистическата страна.

 Да преживееш рухването на Берлинската стена - може, благодарение на виртуална действителност
© Associated Press

Илюзията е съвсем цялостна. Липсва единствено отвратителната, така присъща миризма на пърпорещите източногермански коли - трабантите. " Естествено миризмите връщат загатна най-добре, само че мъчно ще ги възстановим, без да ви налегне главоболие ", майтапи се създателят на стартъпа.

Автобусната екскурзия завършва пред Двореца на републиката, опустошен през 2008 година, където преди време заседава източногерманският парламент. Следват сцените на всеобщо тържествуване след отварянето на Берлинската стена, когато германците се събират след раздялата.

" Тези фрагменти постоянно вълнуват хората - става дума за решителен миг от историята на Германия, Европа и целия свят ", споделя Роте.

За поука на младите

Посетителите наподобяват удовлетворени от виртуалната обиколка. " Харесва ми самобитната потиснатост от старите шпионски филми, огромните площади единствено с един-двама минувачи ", споделя Роберт Майер на 55 година от Западна Германия, който постоянно гостува на родственици от източните провинции.

Виртуалното пътешестване обаче подминава тематиката за бягствата и опитите за бягство от Германска демократична република. Близо 327 души са намерили гибелта си, понечвайки да прекосят границата сред двете Германии, сочи поръчан от държавното управление разбор, изводите в който прочее остават противоречиви.

Виртуалната действителност може да запознае най-младите с една страница от Историята, с която не са имали досег, разяснява Анна Камински, началник на Фондацията за изследване на комунистическата тирания в Германска демократична република.
" Трябва да се употребяват новите технологии, с цел да се споделя на младите генерации за този интервал и с цел да усетят те ненапълно по какъв начин сме живели зад Стената ", споделя тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1486)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР