Трийсет години след обединението на Германия бившата Германска демократична република

...
Трийсет години след обединението на Германия бившата Германска демократична република
Коментари Харесай

Бившата ГДР в голяма степен е наваксала икономическото си изоставане от Западна Германия

Трийсет години след обединяването на Германия някогашната Германска демократична република (ГДР) значително е наваксала икономическото си закъснение от западните провинции.

Жителите на регионите, били част от Германска демократична република, обаче остават по-недоверчиви към демократическите институции в съпоставяне със своите сънародници на запад, демонстрира годишният отчет за немското обединяване, представен от Франс прес.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на глава от популацията в провинциите от някогашната Германска демократична република, в това число столицата Берлин, е приблизително 79,1 % от този в останалата част от страната. Това е впечатляващо усъвършенстване от 1990 година, когато Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Германска демократична република беше едвам 37 % от този на запад, отбелязва Франс прес.

До огромна степен е запълнена и пропастта в виталния стандарт - междинните приходи в Източна Германия през 2018 година са били 88,3 % от тези в Западна, частично с помощта на огромна мрежа от дребни и междинни предприятия, някои от които са профилирани в региона на новите технологии.

Разликата със Западна Германия въпреки всичко остава основна, най-много заради доста по-ниската плътност на популацията в източната част на страната, както и неналичието на централи на огромни компании и компании, които биха вложили в научната и развойната активност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР