Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото

...
Трите основни държавни бюджета - на централната власт, на общественото
Коментари Харесай

Бюджет 2020 предвижда 10% ръст на заплати, повече пари за здраве и образование

Трите съществени държавни бюджета - на централната власт, на публичното обезпечаване и на здравната каса - бяха разисквани от съвета за тристранно съдействие. Бюджетът планува 10 процентен растеж на заплатите, повече пари за обучение, опазване на здравето и защита, само че в това време заледяване на множеството обществени заплащания. Работодатели и синдикати не реализираха единна позиция.

Синдикатите и работодателите поддържаха разнообразни елементи на бюджетите и отхвърлиха други. От бизнеса желаеха повече буфери предвид на упования стопански застой в международен мащаб, желаеха и стипендии за специалностите, в които ще има дефицит на работна ръка. Синдикатите от своя страна считат нарастването на приходите за незадоволително и упорстват за данъчна промяна.Но какво в действителност планува бюджета:

Увеличение на заплатите в бюджетния бранш с 10%, на учителите и останалия педагогичен личен състав с 17 на 100, минималната работна заплата ще стане 610 лв. от първия януари. Целта е и междинната заплата да доближи до 1400 лв..

Догодина за обучение са планувани над 610 млн. лв. повече, като половината от тях са предопределени за нарастването на заплатите на учителите, които до две години би трябвало да се удвоят спрямо 2017 година

За защита са планувани над 1 милиарда и 900 млн. лв. като България от ден на ден се приближава до изискваният на нато за защита да отидат 2% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Почти половин милиард лв. в допълнение са отделени за опазване на здравето следващата година. Над половината ще отидат към бюджета на здравната каса, 10 млн. за незабавна помощ и 30 млн. за нова детска болница

Приходите и разноските в бюджета са изравнени, с цел да бъде той уравновесен. през него тази година ще бъдат преразпределени близо 37% от Брутният вътрешен продукт на страната.

Финансовият министър Владислав Горанов дефинира новият държавен бюджет като бюджет без изненади, чийто доходи и разноски са равни, и който разполага с задоволително буфери за отплата при смяна на икономическата среда.
Владислав Горанов, министър на финансите: Естествено, идеален бюджет, който да е безкритичен, не съществува. Този, който предлагам за 2020 година, обезпечава задоволително запас за осъществяване на главните функционалности на страната, а от моите сътрудници министри и от всички държавни органи зависи до каква степен тези функционалности ще бъдат изпълнявани.
Работодателските организации одобриха като цяло държавния бюджет, само че изрично отхвърлиха този на общественото обезпечаване и на здравната каса. Бюджетът на общественото обезпечаване планува замразяването на този тип заплащания - за безработица, за майчиство и метода по който се изплащат болничните. Според бизнеса, това не подтиква хората да работят, а в противен случай основава предпоставки за злоупотреби. Сериозна рецензия получи и здравния бюджет.
Васил Велев, ръководител на АИКБ: Трябва ударението да е здравната предварителна защита, тъй че хората да не се разболяват, да се хващат в доста ранен стадии болесттите, тъй че да не се постанова по-късно скъпо и неефективно закъсняло лекуване. При нас системата е такава, че икономическите сътрудници в опазването на здравето печелят когато хората са заболели и когато имат потребност от скъпи медикаменти, а не когато хората не се разболяват.
Синдикатите от своя страна поддържаха нарастването на минималната работна заплата, само че го разкритикуваха като незадоволително. По данни на КНСБ близо 1,5 милиона души у нас са точно на минимално възнаграждение. Синдикатите не се съгласиха със замразяването на множеството обществени заплащания.
Ваня Григорова, КТ Подкрепа: Не прозираме решение на ниското възнаграждение на нощен труд, не са заложени средства за това, беше заложен въпрос от страна на поддръжка, считат ли да усилят по някакъв метод тези мизерни доплащания от 25 стотинки на час нощен труд, отговор не получихме.
Замразяването на обществените заплащания в частта му посредством тях да се предизвиква раждаемостта разяснява и финансовия министър.
Владислав Горанов: Дебатът за демографската политика не би трябвало да се свежда до даването на пари, защото концептуално нито едно дете не би трябвало да бъде раждано поради стопански тласъци.
Утре трите бюджета ще бъдат гласувани от Министерския съвет и импортирани в Народното събрание.

След разискването на бюджета за идната година финансовият министър сподели, че се чака България да влезе в чакалнята на Еврозоната до края на април.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР