Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, трябва да

...
Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, трябва да
Коментари Харесай

Хасан Адемов: Всеки трети българин е в риск от бедност или социално изключване

Трите бюджета - държавният, на ДОО и НЗОК, би трябвало да дават отговор на няколко извънредно съществени провокации - демографският проблем, неравенствата, рискът от беднотия и политиката по приходите. Това разяснява в " Денят стартира " някогашният министър на труда и обществената политика Хасан Адемов.

 

Според него обаче напъните за решение на тези проблеми са прекомерно плахи.

 

" Далеч сме от междинните европейски приходи. Що се отнася до бедността и риска от обществено изключване - в края на юни Евростат излезе с една статистика, според която всеки трети българи е с риск от беднотия и обществено изключване, а това не може да се пребори единствено с финансов запас ".

 

Притеснителното в бюджета на ДОО, е че в дълготраен проект е застрашена пенсионната система и неслучайно ръководещите са декларирали, че доникъде на идната година ще изготвят разбор и ще подхващат ограничения, уточни Адемов.

 

" Една от сериозните тематики в обществената политика е дали да се поддържат таргетирано тези, които имат най-голяма потребност или на калпак да се раздават помощи. Ако няма таргетиране, колкото и да е огромен финансовият запас, не доближава ".

 

Изискват се големи старания системата на общественото подкрепяне да бъде реформирана, разяснява Адемов. Според него тя би трябвало да бъде подредена по метод, който подкрепя самостоятелните потребности, а не потребностите въобще.

 

" През последните години, изключително в размирните предходни няколко Народното събрание, имаше великодушни дарения от политиците към гласоподавателите, на база на които в този момент се заплаща една извънредно висока цена. Например, 2,5 милиарда лева повече са разноските в бюджета на ДОО. Това не е неприятно, казусът е, че прехвърлянето от държавния бюджет към ДОО продължава да пораства ".

 

В управническата стратегия на некоалицията е записано, че няма да се усилват налози и осигурителни вноски - това фактически е по този начин, само че се усилва осигурителната база, сподели още Адемов. Увеличават се разноските за осигуровки както на персоналната, по този начин и на работодателската вноска.

 

" Това трябваше да бъде казано преди изборите, а не по-късно - пред приключен факт да се подвига осигурителната база. В среда, която се задава продоволствена рецесия, да увеличиш минималния застрахователен предел за аграрни стопани, тютюнопроизводители и самоосигуряващи се лица, значи, че мярката не е добре премислена ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР