Тристранният съвет одобри днес на извънредно заседание актуализацията в държавния

...
Тристранният съвет одобри днес на извънредно заседание актуализацията в държавния
Коментари Харесай

Тристранката одобри актуализацията на бюджета - предвидени са пари за тежка Ковид вълна |

Тристранният съвет утвърди през днешния ден на изключително съвещание актуализацията в държавния бюджет, бюджета на държавното публично обезпечаване и на НЗОК. Липса на консенсус има единствено по част от бюджета на Касата, които ще бъдат разисквани на съвещание на НЗОК през днешния ден следобяд.

С измененията се плануват 2 милиарда повече доходи и спомагателни разноски от 1,8 милиарда лв., които ще дойдат от по-високи приходи от налози, акцизи и осигуровки, заяви общественият министър Гълъб Донев. Предвидено е леко намаляване на бюджетния недостиг от 3,9 на 3,6 на 100.

Сред главните промени в актуализацията е нарастването на пенсиите с 12,5%.

Актуализацията е изчислена при допускане на нова тежка Ковид рецесия, уточни финансовият министър Асен Василев.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че синдикатът поддържа актуализацията, тъй като тя съдържа увеличени разноски за бизнеса, претовареност, за обществени и здравни заплащания, като в това време не отрязва други разноски.

Героят на днешния ден е българският бизнес, който обезпечи парите, които Национална агенция за приходите общително събра, разяснява на собствен ред Радосвет Радев от Българската стопанска камара.

Актуализацията на бюджета предстои на гласоподаване в Народното събрание. Стои въпросът дали идващото държавно управление ще има същата визия за бюджета. Първоначално препоръчаният за министър-председател от Има Такъв Народ Николай Василев, да вземем за пример, разгласи на конференция, че не е нужна актуализация на бюджета.

Гълъб Донев прикани хората да се имунизират още в този момент, с цел да се избегне нова тежка Ковид рецесия.

Какво планува актуализацията

Пенсии

Увеличение със приблизително 64 лв. на пенсионер от 1 октомври - с 12,5%. Социалната пенсия да бъде увеличена с към 22 лв. и да стане 170, минималната - 340 вместо сегашните 300, а оптималната да е 1500 вместо 1440, плануват измененията.

Освен това, над 400 000 пенсионери, които получават пенсия под линията на бедността (която е 369 лв. - б.р.), ще получават месечна добавка, допълваща размера на пенсията им до тази сума.

Променя се прилаганата тежест на всяка година застрахователен стаж в пенсионната формула. От 2019 година тя е 1,2%. Предвижда се да стане 1,35%. 

НЗОК

Актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса няма да бъде съгласувана от Министерството на финансите в този тип, сподели служебният министър на финансите Асен Василев по време на съвещанието. По думите му в този бюджет липсват 14 млн. лв. за администрирането на ваксини, които са планувани да бъдат в бюджета на НЗОК. Освен това спомагателните 3 млн. лв., които са за спомагателна администрация, съгласно финансовото министерство, не би трябвало да бъдат включени в бюджета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев показа актуализацията на бюджета на касата. Той уточни, че в измененията на бюджета се плануват приходи в размер на 134,5 млн. лв. от здравноосигурителни проходи. В това число влизат здравноосигурителни вноски - 105 млн. лева и прехвърляния за здравно обезпечаване - 29,5 млн. лв.. " В плана се плануват следните преразпределения на средствата в разходната част, които са признати от Надзорния съвет на НЗОК. В настоящите разноски средства в размер а 13 милиона лв., разпределени по следния метод: за разноски за личен състав - 3 млн. лв.. Мотивите са, че в бюджета на НЗОК са планувани разноски за личен състав в размер на 56 милиона ", изясни Салчев. Той добави, че за прехрана на административни действия са нужни 10 млн. лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР