Тринадесет нови гнезда на малък креслив орел са открити при

...
Тринадесет нови гнезда на малък креслив орел са открити при
Коментари Харесай

Нови гнезда на малък креслив орел откриха в Източна България при мониторинг на разпространението на вида

Тринадесет нови гнезда на дребен писклив орел са открити при настоящия мониторинг на разпространяването на типа на територията на Източна България. Като резултат от теренните изследвания са открити и 60 заети гнездови територии, оповестяват от Изпълнителната организация по горите /ИАГ/.

Това стана известно на първото съвещание на Надзорния комитет по плана "Мерки за запазване на дребния писклив орел и неговите местообитания в България " /LIFE 18 NAT/BG/001051/, прецизират от организацията.

Българско дружество за защита на птиците стартира акция "Дари гора за орела "

На срещата са участвали представители от Изпълнителната организация по горите, Българското сдружение за отбрана на птиците, Югоизточното държавно дружество - Сливен, и Североизточното държавно дружество - Шумен.

Новооткритите гнезда и територии са удостоверение за увеличаващата се популация на типа в България, като този развой изключително ясно се вижда на територията на Югоизточното и Североизточното държавно дружество. Като част от дейностите по плана за 2020 година на територията на ЮИДП е предоставено и стопанисването на 1300 дка по Заарландския способ. Методът се ползва у нас от 10 години и е потвърдил своята висока екологичност и природосъобразност.

На територията на СИДП до края на годината ще бъдат основани полезащитни горски пояси на 60 дка. В развой на възлагане са и 119 дка за възобновяване на полезащитни горски пояси и 99 дка - за трансформиране на иглолистни култури в широколистни смесени гори. Всички залесявания в "Натура 2000 " се правят единствено с локални типове.

През юли екипът на плана ще инсталира три сателитни предавателя, благодарение на които да се наблюдава миграционният път на типа. В сходство с епидемиологичната конюнктура, през втората половина на годината се възнамеряват образования на главните заинтригувани страни, работа по методите на горската педагогика, взаимни инспекции с представители на държавни администрации и неправителствени организации и други, осведомят от ИАГ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР