Тримата магистрати от Софийския апелативен съд (САС), решили да освободят

...
Тримата магистрати от Софийския апелативен съд (САС), решили да освободят
Коментари Харесай

Защо освободихме Полфрийман - мотивите на тримата съдии

Тримата магистрати от Софийския апелативен съд (САС), решили да освободят предварително от пандиза австралиеца Джок Полфрийман, излязоха със становише по проблема, в което изясняват аргументите за решението си.

Председател на правосъдния състав е Калин Калпакчиев, а членове са Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. В началото на мнението си те изясняват, че вършат уточнението, тъй като осъзнават, че обществото следва да бъде осведомено за позицията на съда, чиито процесуални дейности би трябвало да бъдат поднесени на наличен и явен език.

Институтът на условното предварително освобождение e организиран в съвсем всички правни системи по света. Той не е инструмент нито за преразглеждане на влязлата в действие присъда, нито за съкращаване на наложеното с нея наказване. Единствената му законна цел е ориентирана към разрешаване на въпроса дали наказаният може и да не изтърпи до дъно избраното с присъдата наказване като му бъде избран изпитателен период, изясняват магистратите от САС.

Условно предварително освобождение може да се постанови във връзка с наказан за всяко закононарушение, без значение от неговата тежест и тип (с изключение на пожизнен затвори и пожизнен без замяна). На първо място наказаният би трябвало да е изтърпял в действителност половината от наложеното му наказване, а в случаите на рецидив – 2/3 от него.

Другата причина, която се явява и най-честият предмет на спор в правосъдните производства, е наказаният да е дал доказателства за своето коригиране. Тя предстои на съответна преценка, учредена на доказателствата по делото. Когато не се открива риск за публичното успокоение и са налице безапелационни данни за коригиране на наказания, които не подлагат на подозрение сполучливото осъществяване на задачите на наказването по отношение на него, то съдът е задължен да съобрази тези условия.

По делото за предварително условно освобождение на Джок Полфрийман противоречиво е било само дали наказаният е дал доказателства за своето коригиране. Съдът е приел, че това е по този начин, тъй като при престоя си в пандиза наказаният е имал 12 награди. Освен това всички дициплинарни санкции, които са му наложени, са били заличени по силата на закона (чл. 109 от ЗИНЗС) или като премия за положителното му държание от самата затворническа администрация.

Полфрийман е взел участие интензивно във всички налични курсове за образования и подготовка, в това число е овладял документално и говоримо български език и е съумял да приключи висше обучение, допълват съдиите.

Те регистрират и че австралиецът е подпомагал е пенитенциарните управляващи при контактите им с други лишени от независимост непознати жители, полагал е труд, в това число (по негова инициатива) без да получава заплащане за това.

Регистрирал е съдружие, развило и разрастващо дейна активност в социална изгода, а от отчетите на затворническата администрация е видно, че през годините на изтърпяване наказването държанието на наказания бележи напредък, което е довело до намаляване на рисковете от рецидив при него в доста ниски стойности.

Същите отчети съдържат положителни данни по повод личността на наказания, в това число констатацията, че " лишеният от независимост изцяло приема отговорността от осъщественото, схваща претекстовете за него и признава вредата от държанието си ", показват тримата магистрати. Те са взели поради и обстоятелството, че полученото обезщетение от издадено в негова изгода решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е преведено по сметка на потърпевшите лица.

" При тези данни, съдържащи се в персоналното досие на наказания, и позоваващи се на информация от затворническите управляващи, които са имали най-пряк допир с него в интервала на изтърпяване на наказването, съдът е приел, че по време на изтърпяване на наказването е настъпила смяна у наказания, която е изпълнила втората причина по член 70 от Наказателен кодекс ", допълват магистратите.

" Съгласно член 439а, алинея 3 от Наказателно-процесуален кодекс размерът на неизтърпяната част от наказването не може да бъде съображение за отвод от постановяване на условно предварително освобождение, в случай че цялостното държание на наказания по време на изтърпяване на наказването е било позитивно ", се споделя още в мнението.

Практика на съдилищата по сходни или близки хипотези демонстрира, че използването на института на условното предварително освобождение в съответния проблем и във връзка с съответния лишен от независимост не е прецедентен случай. Производството по делото е протекло в три обществени правосъдни съвещания. Крайният правосъден акт също е бил разгласен обществено, като цялостният му текст бе разгласяват по-рано през днешния ден и може да бъде открит в уеб страницата на съда.

През юли 2011 година Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той е в ареста от декември 2007 година, когато след спор и сборичкване умъртви студента Андрей Монов и рани Антоан Захариев в центъра на София.

Пред съда през вчерашния ден Полфрийман е декларирал, че има обезпечена работа както в Австралия, по този начин и в България. Без значение дали ще остане в страната той твърди, че желае да продължи активността си като част от Българското затворническо сдружение и да инициира промени в институциите и най-много в системата на пандизите като показва, че това се е трансформирало в негова " пристрастеност ".

Решението на съдиите провокира въпроси, мнения и реакции както от околните на потърпевшите, по този начин и от премиера Борисов и представители на няколко политически партии.

Преди месец, когато Полфрийман още веднъж изиска да излезе предварително от пандиза, юристът му Калин Ангелов изясни, че той е подавал доста тъжби, само че не е употребявал физическо принуждение, а е търсил правата си по законов метод, само че бил наказван.

В пандиза той стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост. Заради тази му самодейност неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира за " Човек на годината " в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.

Преди години австралийските управляващи желаеха Полфрийман да бъде трансфериран в родината си, където да изтърпи остатъка от присъдата си, само че основният прокурор Сотир Цацаров отхвърли, като се стимулира, че тогава наказаният е правил голям брой груби нарушавания на разпоредбите и неведнъж е бил наказван в пандиза.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР