Tримата българи, арестувани по подозрение в шпионаж в полза на

...
Tримата българи, арестувани по подозрение в шпионаж в полза на
Коментари Харесай

Уличените в шпионаж българи се представяли за журналисти, за да следят цели в Лондон и Европа

Tримата българи, задържани по съмнение в шпионаж в интерес на Русия, са се представяли за публицисти, с цел да правят наблюдаване на цели в Лондон и Европа, оповестява „ Дейли мейл “.

Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са измежду петимата души, задържани през февруари по силата на английския Закон за служебната загадка след обиски на парцелите им в Лондон и Грейт Ярмът в Норфолк. МИ5 е предала разследващите данни на полицията.

Те са упрекнати според английския Закон за документите за идентичност в владеене на 19 подправени документа с " непозволени планове ", сред тях паспорти, персонални карти и документи за Англия, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чешката република.

По последни данни тримата са упрекнати и за това, че са се представяли за публицисти от американски телевизионни компании, откакто Скотланд Ярд е разкрил подправени прес карти и служебни дрехи на каналите Discovery и National Geographic, оповестява „ Таймс “.

Предполага се, че интервенцията с подправяне на документи, която е имала за цел да следи цели в Лондон, Германия и Черна гора, е била ръководена от 45-годишния Русев от къща за посетители в Норфолк. Твърди се, че проверяващите са разкрили в стаята му съоръжение за правене на подправени документи.

Според „ Телеграф “ българите, които чакат да бъдат изправени пред съда през идната година, са имали връзки и с апартамент в северозападен Лондон, ситуиран на километър от военната база RAF Northolt. Базата постоянно се употребява от министри, задгранични държавни глави и членове на кралското семейство.

Тримата българи, на които са повдигнати обвинявания в границите на следствието за националната сигурност, са обитавали във Англия от няколко години и са живели в разнообразни покрайнини, като са работили на разнообразни места.

Съобщава се, че Русев от Грейт Ярмът, Норфолк, има бизнес контакти в Русия. Според профила му в Linkedin той се е преместил в Обединеното кралство през 2009 година и е работил на техническа служба в телекомуникационния бранш. На страницата се твърди също, че един път е съветвал българското министерство на енергетиката. Предполага се, че е бил задържан в къща за посетители на брега на морето, благосъстоятелност на българска бизнесдама.

Съседи описват, че полицията е издигнала палатка пред тризвездния хотел " Хейди " в Грейт Ярмът, когато Русев е бил арестуван.

41-годишният Джамбазов и 31-годишната Иванова от Хароу, северозападен Лондон, ръководели социална група, която пособия на българите да се интегрират в " културата и нормите " на английското общество. Съседи описват, че двамата са били известни персони на локално равнище и са раздавали торти и пайове на хората, живеещи наоколо. Двойката е работила и в изборни комисии в столицата, които са помагали на българите, живеещи в чужбина, да гласоподават в родината си. Според профилите им в обществените мрежи Джамбазов е работил като водач в болница, а Иванова се е описвала като лаборант в частен здравен бизнес.

Съседите споделят, че " неугледната " двойка наподобява е имала връзка и описват за шока си, когато научили, че са задържани.

31-годишният мъж и 29-годишната жена, и двамата от Лондон, не престават да се проверяват.

Русев, Джамбазов и Иванова би трябвало да бъдат изправени пред съда за закононарушенията, свързани със самоличността, в Олд Бейли в Лондон през януари. Те към момента не са създали изказвания по обвиняванията.

Говорител на Скотланд ярд съобщи: " На 8 февруари 2023 година чиновници от Специализираните интервенции на Метрополитен арестуваха петима души по съмнение в закононарушение по Закона за служебната загадка от 1911 година

Говорител на Кралската прокурорска работа съобщи: " Повдигнати са обвинявания против Орлин Русев, Бисер Майчимов Джамбазов и Катрин Иванова за владеене на документи за идентичност с непозволени планове, в нарушаване на Закона за документите за идентичност “.

Във вторник българското посолство в Лондон съобщи, че не е било осведомено, че трима негови жители са били арестувани по съмнение в шпионаж.

Англия ускорява вниманието си към външните закани за сигурността и предишния месец одобри нов закон за националната сигурност, чиято цел е да попречва шпионажа и задграничната интервенция посредством обновени принадлежности и наказателни разпореждания. При приемането на закона държавното управление дефинира Русия като " най-сериозната опасност " за своята сигурност.

Полицията повдигна обвинявания на трима руснаци, за които твърди, че са офицери от военното разузнаване ГРУ, за опита за ликвидиране на някогашния двоен сътрудник Сергей Скрипал през 2018 година с военното нервнопаралитично вещество " Новичок ". Двама от тях бяха упрекнати през 2018 година, а третият - през 2021 година

Миналата година ръководителят на английската вътрешна разследваща работа съобщи, че повече от 400 обвинени съветски шпиони са били експулсирани от Европа.

Англия е един от най-силните поддръжници на Украйна след съветската инвазия предходната година и наложи редица наказания на съветски публични лица и олигарси. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР