Трима министър-председатели, рецесия, тежки политически драми - британците преживяха една

...
Трима министър-председатели, рецесия, тежки политически драми - британците преживяха една
Коментари Харесай

2022: годината на хаоса във Великобритания


Трима министър-председатели, криза, тежки политически драми - британците претърпяха една безредна и сложна година. Изглежда, че даже релативно рационалният министър-председател Сунак не може да овладее обстановката.

Когато при започване на септември кралицата назначи Лиз Тръс на поста министър-председател, тя може би си е мислела, че с края на Борис Джонсън е пристигнал краят на тези осем безредни месеца.

Самата. Заклетите монархисти вероятно изпитват облекчение, че на Елизабет Втора не ѝ се наложи да изживее остатъка от тази година. Защото ситуацията се утежни още повече - и то със спиращо дъха движение.
Редакцията предлага
Кризите се задълбочават, а проблемите стават от ден на ден

единствено 31 дни след погребението на най-дълго управлявалия монарх в английската история даде началото на поредност от дребни и огромни произшествия. Истинските аргументи обаче са доста по-дълбоки и се коренят в Консервативната партия, която е изцяло изтощена и обезличена от непрекъснатите вътрешни битки.

С Риши Сунак, третият министър-председател единствено за една година, отпред на държавното управление застана доста по-рационален човек. Но даже и той няма решения за актуалните стопански проблеми, които се натрупат един върху друг след.

Само един образец: от средата на декември Обединеното кралство претърпява. Железопътни служащи, пощальони и даже медицински сестри и чиновници на незабавна помощ стачкуват против държавното управление, което е вкарало страната в криза, която всъщност е домашно произвеждане.

Сунак бе заставен да загърби предходните обещания на торите

След като пое поста на " Даунинг стрийт "  в края на октомври, Сунак беше неуверен. Когато Тръс разгласи, че ще понижи налозите с 45 милиарда паунда, главно за хората с високи приходи, пазарите се сринаха. Сунак нямаше различен избор, с изключение на да разгласи 180-градусов завой незабавно след встъпването си в служба.

Вместо данъчни облекчения той възнамерява увеличение на налозите и спомагателен пакет от ограничения за икономии в размер на над 55 милиарда евро, които ще обиден най-много публичните услуги. Политика, която повече наподобява на строгите икономии на Дейвид Камерън.

Последният действително определен министър-председател на консервативната партия Борис Джонсън пристигна на власт през 2019 година с обещанието да усъвършенства финансовото положение най-много на бедния Север. Сега Сунак даже не загатва тази тематика. Но той няма и различен избор - пазарите са толкоз разтърсени след приключението на Тръс, че опциите да извърши обещанията на предшествениците му са извънредно лимитирани.

Икономии към този момент съвсем не са вероятни

Политиките на Сунак се сблъскват с няколко казуса по едно и също време. От една страна, неговият завой във фискалната политика изнервя десните тори, които са изрично срещу повдигането на налози за стабилизиране на държавните финанси. Това в допълнение отслабва така и така нестабилната позиция на Сунак в партията.

От друга страна, на Oстрова към този момент няма от кое място да се икономисва. Обществените услуги и, че всяко по-нататъшно финансово редуциране в изискванията на голяма инфлация заплашва самото им битие. Настоящите стачки демонстрират това напълно ясно.

Работещите в колите за спешна помощ са единствено една от групите, които стачкуват.

Последният опит на Сунак да сложи профсъюзите на колене надали ще се увенчае с триумф, в случай че стачните дейности продължат да се разрастват. След няколко внезапни промени в курса през последните седмици това е следващият поврат, който по-скоро ще навреди на Сунак в политическо отношение.

Думата, започваща с  " Б "

Да не забравяме Брекзит. Независимата Служба за бюджетна отговорност наскоро пресметна, че напускането на Европейски Съюз към този момент коства на английската стопанска система четири % от нейния БВП, като

В кратковременен и средносрочен проект градивният метод към връзките с Европейски Съюз би бил най-бързият метод най-малко отчасти да се понижат вредите, нанесени на английската стопанска система от Брекзит. И тук обаче министър председателят продължава да се намира в плен на своята партия, за която всяко доближаване с Европейски Съюз, колкото и нищожно да е то, остава еднакво на смъртен грях.

Одобрението към торите е на дъното

Встъпването на Сунак в длъжност не съумя да избави пагубния рейтинг на консерваторите. Ако в този момент се проведат нови избори, торите ще бъдат съвсем напълно заличени от политическата сцена в множеството елементи на страната. Това също отслабва способността на Сунак да строи редиците в партията. 

Подкрепата за Консервативната партия тази година се срина. Изборът на Сунак не съумя да върне доверието.

Тринадесет депутати от консерваторите към този момент оповестиха, че ще подадат оставка преди идващите избори, а доста други се отдръпнаха и към този момент си търсят нова работа.

Коронацията на Чарлз ще бъде рядък мотив за празнуване

В съпоставяне с обърканата обстановка на " Даунинг стрийт " промяната на властта в двореца, който се намира единствено на няколкостотин метра от Народното събрание, премина сравнително спокойно и сполучливо. Дори  не съумяха да разклатят утвърждението за новия крал Чарлз Трети.

Коронацията му през май евентуално ще бъде един от дребното моменти през идната година, когато британците още веднъж ще имат мотив за празнуване. Те би трябвало да се възползват оптимално от него, тъй като на Обединеното кралство му предстоят тежки времена.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР