Трима българи са част от третото издание на новаторското биенале

...
Трима българи са част от третото издание на новаторското биенале
Коментари Харесай

Бижутер и майстор на кукерски маски на биенале във Венеция

Трима българи са част от третото издание на новаторското биенале за модерно занаятчийско изкуство " Хомо Фабер 2024 ". То се организира до 30 септември в пространствата на фондация " Джорджо Чини " на остров Сан Джорджо Маджоре във Венеция, научи ДУМА от Мая Иванова, пиар и връзки, помощник на " Хомо Фабер " за България.
Сред подбраните творби за изложбите на биеналето са произведения на актуалния бижутер Димитър Станков и на майстора на кукерски маски Людмил Йорданов. Наред с тях студентката по интериорен дизайн Яна Ценов е измежду определените с конкурс млади екскурзоводи на изложбите, които срещат посетителите с увлекателната история на творбите и техните създатели.
Един от посланиците в мрежата на " Хомо Фабер " е Росина Пенчева - фотограф и креативен продуцент, създател на платформата Capturing Creativity. Присъствала е и на трите издания и с удивление споделя: " С всяко последващо издание интернационалният обсег на " Хомо Фабер " нараства. В актуалното биенале вземат участие над 70 страни, което е съвсем двойно по отношение на предходното издание. Фондация " Микеланджело " утвърждава " Хомо Фабер " като културно придвижване, издигащо в фетиш ръчната направа, подкрепящо новото потомство артизани. То възпитава придържане към устойчиви практики и запазване на околната среда в разговор със занаятчийските култури по света. Няма по-добро място от Венеция за показване на върховите достижения, които човешката ръка може да сътвори, а машините - не. "
Експозициите демонстрират над 800 изящни обекта на повече от 400 артизани от 70 страни от цялостен цвят, представяйки по какъв начин майсторството на 105 разнообразни занаята е вплетено в тъканта на живота.
ДИМИТЪР СТАНКОВ е определен да взе участие за повторно в биеналето за модерно занаятчийство " Хомо Фабер ", като тази година показва Sake 2 - сребърна чаша за пиянство на саке, инкрустирана със 167 скъпоценни камъка - бели диаманти в композиция с червени и оранжеви сапфири. Съдът е подложен върху основа от мед, върху която е нанесена патина, с цел да се оцветят медта и среброто. Творбата е въодушевена от акта на пиянство на саке като традиция, обред и другарство сред хората, а японската просвета влиза в разговор с българската, интерпретирана посредством медната отливка под съда. Sake 2 e част от експозицията " Празнуване " (Celebration), отдадена на скъпите моменти на събиране към масата с другари и родственици за развлечение.    
Вторият български участник в влиятелното биенале е ЛЮДМИЛ ЙОРДАНОВ, който е трето потомство занаятчия на кукерски маски. Две от неговите ръчно направени маски от региона на Граово са подбрани в изложбата " Сънища " (Dreams). Едната е ритуална, а другата - декоративна, и изработката им съчетава три разнообразни техники: дърворезба, кожарство и обработка на рог. Конструкцията на всяка от маските е направена от борова дървесина или алена върба, която след това е покрита с овча кожа и най-после са добавени рога от незастрашени скотски типове. Лицето на маските е направено от дърворезба, а аленият цвят наложително участва, с цел да плаши злите сили.
Неизменна част от биеналето " Хомо Фабер " е просветителната стратегия, която дава опция на студенти по приложни изкуства и дизайн от целия свят да прекарат шест седмици във Венеция. По време на резиденцията си младежите влизат в ролята на гидове, които упътват посетителите в изложбите и увлекателно споделят историята зад творбите и техните създатели. И тази година измежду определените 60 екскурзоводи има българка - ЯНА ЦЕНОВ, която е приключила фешън лицей във Виена и сега учи интериорен дизайн в австрийската столица. Въпреки че е родена във Виена, тя приказва съвършен български език и пази скъпи мемоари от прекараните моменти при баба й и дядо й в България, а неин обичан претекст са шевиците. За всички свои планове Яна черпи ентусиазъм от българските занаяти, а дипломната й работа изследва преплитането на иновация и традиция с фокус върху българската бродерия.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР