Дни след старта на учебната година - близо 400 места

...
Дни след старта на учебната година - близо 400 места
Коментари Харесай

Янка Такева: 1853 лева е заплатата в средното образование , пенсионери закърпват положението

Дни след старта на образователната година - близо 400 места за педагози остават свободни. Но за недостиг според Просветното министерство вече не може да се приказва. На този декор обаче назрява ново напрежение - педагози и шефове се включват в подписка за протестни дейности, в случай че от следващата година възнагражденията им не се усилят.

Според синдикалисти в редиците на учебните заведения се връщат най-вече хора в пенсионна възраст. Затова на дневен ред стои въпросът по какъв начин да бъдат стимулирани младите да изберат специалността преподавател. Сред главните причини е възнаграждението, което от 1 януари беше увеличено. И към този момент основен преподавател взима заплащане от 1985 лв. или 125% от междинната за страната заплата. От сектор  " Образование " обаче сложиха пред отрасловото министерство искане за по-високо стартово заплащане, което да дава отговор на 135% до 140% от междинната заплата за страната. 

Последните над 30 години от живота си преподавателят по БЕЛ и шеф на ПГ по високи технологии " А.С.Попов “ Маргарита Янакиева отдава на това подрастващите да познават и да боравят добре с родния си език.

" Имаше интервал - до 2007 година, в който се замислях дали да не се откажа от специалността си. Учителската специалност беше сложена доста ниско в йерархията. И поради заплащането ", съобщи пред Нова телевизия Янакиева.

Но и към днешна дата трудът в просветата не се заплаща почтено, счита учителското съсловие.

" Работната заплата в междинното обучение е ниска – 1853 лв.. В последните дни преди откриването на образователната година търсим хора. Тази година закърпихме кадровото обезпечаване, с помощта на повече от 1300 пенсионери ", акцентира Янка Такева, ръководител на Синдиката на българските учители.

На този декор учителите на възраст до 35 са към 15% от общия брой педагози у нас.

" През тези 3 години – 2025, 2026 и 2027, се сменя генерацията на учителите в системата. По 4000 учители излизат в пенсионна възраст. Утре образованието ще стане разкош – няма кой да преподава ", безапелационна е Такева.

Най-трудно се намират учители по математика, информатика и естествени науки. Проблем в търсенето на експерти срещат и професионалните гимназии - като тази, в която с изключение на учител Янакиева е и шеф.

" Всяко лято имаме терзанието дали освободилите се работни места ще бъдат попълнени ", твърди Янакиева.

При откриването на образователната година станаха ясни предварителните планове на отрасловото министерство за учителските заплати от следващата година.

Два дни по-късно на отраслов съвет в Министерството на образованието на масата за договаряния е сложено ново предложение.

" Средната брутна работна заплата в образованието да не бъде по-ниска от 135-140%, за което са нужни някъде към 580 милиона лв.. Готови сме и на протестни дейности, в случай че това не се случи ", предизвести Такева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР