В Паричния салон на Българската народна банка управителят на БНБ

...
В Паричния салон на Българската народна банка управителят на БНБ
Коментари Харесай

БНБ показва шедьоври на Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Генко Генков, Светлин Русев

В Паричния салон на Българската национална банка шефът на Българска народна банка Димитър Радев в наличието на членовете на Управителния съвет на Централната банка и чиновници на институцията откри галерия, отдадена на 145 годишнина от основаването на Българска народна банка.

„ Правим това в духа на положителните обичаи и осъзнавайки своята отговорност към съхраняването и популяризирането на националното художествено завещание, което освен възпроизвежда предишното, само че го продължава и съхранява във времето. Българската национална банка е една от първите национални институции, които поставят основите и развиват своята художествена сбирка “, съобщи по време на откриването Радев.



В експозицията са показани подбрани произведения от художествената сбирка на Централната банка и на създатели, повлияли интензивно през годините върху насоките на развиване на живописта в България. В изложбата са включени творби от създатели като Антон Митов, Владимир Димитров-Майстора, Константин Щъркелов, Никола Танев, Генко Генков, Светлин Русев и други



„ Колекцията е синтез на класическа и съвременна живопис, изпълнена с разнообразни техники и нюанс, и в исторически проект може да се дефинира като представителна извадка на българската живопис. В нея участват както известни шедьоври, по този начин и произведения на по-малко известни създатели, основали прелестни творби, в това число на художници, чиито имена конюнктурно са заглъхнали в годините “, посочи Радев. Специално за откриването на изложбата беше отпечатан и азбучник, който показва 145 определени произведения от сбирката на Българска народна банка.



Това е детайл от напъните, които националната институция поставя за популяризирането пред необятната аудитория на своята сбирка от творби на художници, повлияли през годините интензивно върху насоките на развиване на българската живопис.

Изложбата ще бъде отворена за гости до 31 януари 2025 година, всеки работен ден сред 8:30 и 15:30 часа.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР