Трима българи допусна напред журито на Международния балетен конкурс Варна

...
Трима българи допусна напред журито на Международния балетен конкурс Варна
Коментари Харесай

43 състезатели продължават във Втория тур на Балетната Олимпиада във Варна

Трима българи позволи напред журито на Международния балетен конкурс Варна 2018. Най-многобройна на Втория тур е групата на състезателите от Корея.

20.07.2018

43 състезатели от 15 страни не престават във Втория тур на Международния балетен конкурс Варна 2018. От тях 18 са в Младша възраст, а 25 – в Старша. Сред тях са и трима участници от България, които с артистичност и собствен почерк в танца съумяха да завоюват вниманието на интернационалното жури, водено от именития проф. Владимир Василиев.

18-годишният Георги Капитански игра разновидност от Класическо па-де-дьо на Обер в последната спортна вечер на Първи тур и е измежду състезателите, които не престават. На сцената на Летния спектакъл ще забележим още веднъж и артистите от Националния ни балет Джон Абенанти и София Цуцакова, които блеснаха с решително и професионално показване на па-де-дьо на Търговеца и Робинята от балета „ Корсар “ на Адам.

Във Втория тур по правилник типичен мостри и модерна хореография ще покажат представители на Белгия, Бразилия, Канада, Аржентина, Франция, Съединени американски щати, Унгария, Португалия, Япония, Китай, Германия, Англия, Чешката република, Италия. Най-много са представителите на Корея, чиято група през цялото време е най-голяма.

Вторият тур стартира в емблематичния Летен спектакъл на Варна на 21 юли, събота, от 21 ч. и ще продължи до 24 юли.

Вълнуващ миг за аудитория и участници беше финалът на първи тур, когато балетни фенове имаха опция да стъпят на сцената на Балетната Олимпиада, с цел да си създадат фотоси за спомен. Артистичният хепънинг е по концепция на уредниците от Фондация „ Международен балетен конкурс Варна “. С доста възторг фенове и участници се снимаха с флаговете на своите страни, а бъдещи балерини и балетисти пробваха първи пируети пред камерите на майките си. Участниците в прочувствената акция първо деликатно почистиха следите от дъжда от обувките си, с цел да предпазят специфичния под Harlequin, на който танцуват претендентите.

Междувременно в Зала „ Хореография “ на Двореца на културата и спорта не престават занятията от програмата на съпътстващата Балетната Олимпиада Международна лятна балетна академия с над 100 участници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР