Трилиони рубли се върнаха в Русия само миналата година и

...
Трилиони рубли се върнаха в Русия само миналата година и
Коментари Харесай

Богатите се убедиха в изгодите от завръщането на парите в Русия

Трилиони рубли се върнаха в Русия единствено предходната година и това беше направено от представители на най-богатата каста съветски жители. Преди те имаха вяра, че е по-изгодно да държат пари в задгранични сметки, само че в този момент заемат тъкмо противоположната позиция. Какво се случи и по какъв начин това се отразява на съветската стопанска система като цяло?

През 2023 година богатите руснаци изгубиха интерес да съхраняват спестяванията си в европейски страни и върнаха трилиони рубли в Русия, съгласно изследване на аналитичната компания “ФранкРГ ”. През този интервал броят на съветските банкови клиенти с капитал над 100 милиона рубли в Русия се е нараснал един и половина пъти. Сега те са 21,8 хиляди.

Година по-рано, в противен случай, техният брой е намалял с повече от една четвърт (26%), т.е. през 2022 година богатите руснаци са изнесли капитала си в чужбина. Но през 2023 година се следи противоположната наклонност. Експертите на “ФранкРГ ” изясняват протичащото се с понижаване на приключването на капитали от Русия.

Според изследването размерът на финансовия капитал на богатите руснаци в страната се е нараснал с 62% през 2023 година - до 13,1 трилиона рубли от 8,1 трилиона година по-рано. Този растеж се дължи на притока на нов капитал (35,4% от нарастването или малко по-малко от 3 трилиона рубли), промени на фондовия пазар (13,2%), преоценка на валутата (8,9%) и напредък заради депозити (4. 2%).

Повечето известни преди юрисдикции за услуги губят богати клиенти от Русия, като най-големият отлив се следи измежду европейските страни. Така делът на богатите руснаци, съхраняващи спестявания в Европейски Съюз и Англия, понижава от 20% на 11%, в Швейцария - от 20% на 6%, а в Съединени американски щати делът понижава от 5% на 3%.

Вярно е, че потреблението на другарски юрисдикции също понижава: Турция беше определена от единствено 5% от богатите руснаци предходната година за финансови услуги, против 8% година по-рано - 16% против 17% през 2022 година. Единствената пълномощия, която съумя да притегли нови богати клиенти от Русия, беше Хонконг - делът се усили до 3% от 2%. Богатите руснаци връщат парите си в Русия по две аргументи - по-безопасно е да ги съхранявате в Русия и второ, по-изгодно е.

„ Поддържането на спестявания в чужбина е по-скоро въпрос на доверие или данъчна оптимизация при положение на офшорни юрисдикции. Когато стана ясно, че капиталът в периметъра на недружелюбни страни може да бъде заплашен от заледяване, репатрирането се появи естествено “, отбелязва Алберт Короев, началник на отдела за специалисти по фондовия пазар в БКС. Някои задгранични банки даже не желаеха да работят с съветски клиенти и ги помолиха да изоставен.

„ Основната причина за притока на капитали към Русия съгласно нас са глобите и следствията от тях. Световните аварийни валути, като се изключи юана, са токсични за руснаците през днешния ден, защото западните страни могат когато и да е изцяло да забранят на руснаците транзакции с техните парични валути, а съхраняването на пари във валутите на другарски страни е рисковано, защото множеството от тези валути са нестабилни и мощно податливи на въздействието на политически опасности “, споделя Наталия Милчакова, анализатор. Изключително мъчно е да се избяга от обезценяването на турската лира.

„ Всички наказания, които са признати до момента, се отнасят съответно за доста богати жители, защото елементарните жители не съхраняват парите си в чужбина. Освен това тези богати руснаци, които желаят да продължат да живеят в Русия, връщат парите си в страната, тъй че да е по-лесно да ги харчат в нея “, споделя Александър Шнайдерман, началник на отдела за продажби и поддръжка на клиенти в “Алфа Форекс ”.

Освен това, заради високия главен лихвен % в Русия, стана по-изгодно да съхранявате пари тук, в сравнение с в задгранични сметки. 

„ Поддържането на пари в съветски банки на депозити и в други активи в рубли през днешния ден е преференциално, защото в Русия лихвените проценти по депозити в рубли и други активи в рубли, да вземем за пример държавни и корпоративни облигации, са доста по-високи, в сравнение с по депозити в задгранична валута “, споделя Милчакова.

„ Съдейки по изчисленията на анализаторите, депозитите на богатите руснаци са се нараснали с 4,2%. На пръв взор това е дребна цифра, само че в безусловно изражение това е огромно количество средства, които са влезнали в съветската банкова система. И тези пари, несъмнено, оказват помощ на съветската стопанска система и работят за нея. Следователно тук виждаме извънредно позитивни неща за икономическата система на Руската федерация “, споделя Шнайдерман.

Това също има позитивно влияние върху курса на рублата и оказва помощ на Централната банка да се бори с инфлацията.   „ За Русия притокът на капитал в активи в рубли, най-малко за депозити в банки, е значим, защото оказва помощ да се усили доверието в рублата като средство за предпазване на стойност. Нарастващата известност на депозитите в рубли също е значима за продължение на битката с инфлацията ”. Колкото повече рубли се държат на депозити, толкоз по-голямо въздействие ще има това върху намаляването на инфлацията и ще способства за стабилността на съветската стопанска система “, отбелязва Милчакова.

Освен това, прибавя Шнайдерман, с помощта на притока на капитал размерът на средствата на фондовия пазар се е нараснал с 13,2%, а това е огромен индикатор. Притокът на средства в акции на съветски компании също поддържа бизнеса в Русия, което има позитивно влияние върху Брутният вътрешен продукт.

Капиталът се връща освен в банковите депозити. Предприемачите интензивно започнаха да се връщат в Русия, пререгистрирайки активите си. Фактът, че Русия суспендира съглашението за отбягване на двойното данъчно облагане, също изигра роля, което принуди доста компании да върнат капитала си, да вземем за пример от кипърските офшорки и други офшорни зони. “Блумбърг ” пресметна, че от февруари 2022 година до септември 2023 година руснаците са репатрирали активи на стойност над 50 милиарда $.

В същото време съветският бизнес като цяло стартира да влага повече в съветската стопанска система. През 2023 година е регистриран рекорден растеж на вложенията от 10% за последните 12 години. Това беше улеснено и от глобите и изгодите от вложението в действителния бранш на съветската стопанска система.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед3550Д-р Румен Петков: Политическият развой у нас е трансфорат в долнопробно шоуАлтернативен Поглед19853Татна Дончева: Аз не мога да си затворя очите за безобразния метод, по който наподобява Европейския съюзАлтернативен Поглед15700Саймън Ципис: Докато НАТО е в Европа, Съединени американски щати ще имат съществено въздействие върху европейската политика/Втора част/Алтернативен Поглед30588Проф. Дарина Григорова: Съюзът Русия-Китай е рационалният вектор в актуалните интернационалните отношенияАлтернативен Поглед47901Проф. Дарина Григорова за книгата на ген. Стоименов " Ескалация на войната в Украйна: България на кръстопът " Алтернативен Поглед119126Горещ коментар на Саймън Ципис/Израел/ за атентата против Роберт Фицо /Специално за /Алтернативен Поглед80074„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юни  Валери Тодоров, състояние, Украйна,тежсо, позиция, Путин, сгъстяване  Валери Тодоров, полож </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР