Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко

...
Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко
Коментари Харесай

Хампарцумян: Не ни очаква ценови шок, а бум на потреблението и инвестициите

Трилион и 800 милиарда евро от Европейската централна банка, няколко трилиона $ от Федералния запас в Съединени американски щати - това са единствено част от умопомрачителните суми парите, които централните банки по света изливат в стопанските системи за оправянето с финансовите последствия от ковид.

Какво сочат данните за парите, които се печатат по света?

Никога до момента не са печатани толкоз доста пари и по тази причина е забавно какви последствия ще има върху инфлацията.

Планът за възобновяване на Европа

В него взе участие и България, която ще получи част от тези пари. Първите 13% от сумата се чака да дойде у нас в края на годината.

Пандемична стратегия на Съединени американски щати

Инфлацията в Съединени американски щати към този момент съществува. За предишния месец е била 5%, което е връх за последните години. Това няма по какъв начин да не се отрази на стопанските системи в целия свят.

Пандемични тласъци на главните централни банки

Надеждата е, че инфлацията, която следва, ще бъде по-скоро оздравителна.

Годишната инфлация в България

Има наклонност тя да се усилва през последните месеци, само че инфлацията у нас е към момента в естествени стойности.

Мнението на специалисти

„ Пандемията форсира проявата на несъответствия, които и без нея съществуваха. В този смисъл общото чувство е за инфлация “, разяснява банкерът и финансист Левон Хампарцумян.

По думите му финансовата история познава и доста по-мащабно отпечатване на пари. Той даде образец с хиперинфлацията в Германия през 20-те години.

„ Това, което може да ни чака, е интервал на релативно висока инфлация – продължителна, само че не хиперинфлация. Цените постепенно вървят нагоре, само че това не е безусловно неприятно. За България значи, че на тези хора, които в този момент влизат на работния пазар, заплатите им също ще тръгнат нагоре. Стойността на стоките и услугите ще тръгне нагоре, което значи, че фирмите ще имат по-високи приходи и ще заплащат по-високи налози на страната. Въпросът е това да се държи в избрани граници и да не излезе от надзор “, разяснява Левон Хампарцумян.

Той предвижда, че е допустимо повишаване на заемите, само че няма да бъде внезапно и няма да се случи скоро. Това ще се случи през идващите няколко години.

„ Въпросът е дали ще си намерим точното място в постпандемичния свят, с цел да произвеждаме артикули и услуги някой да желае да купи на новите по-високи цени “, разяснява банкерът.

Според Хампарцумян не ни чака ценови потрес, а ни чака взрив на потреблението и на вложенията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР