Трилърът Анатомия на едно падане“ доминира тази година във френските

...
Трилърът Анатомия на едно падане“ доминира тази година във френските
Коментари Харесай

Срещу сексуалното насилие: Речта на тази френска актриса разтърси всички на наградите Сезар

Трилърът „ Анатомия на едно рухване “ господства тази година във френските кинематографични оценки с шест трофея на премиите " Сезар ", включително за най-хубав филм, което му дава мощен подтик преди Оскарите, за които има пет номинации. Победителите и губещите на вечерта обаче бяха засенчени от речта на актрисата Жудит Годреш, която излезе на сцената, с цел да осъди " равнището на безотговорност, отказване и привилегии " в промишлеността.

Годреш, която се трансформира във водеща фигура във френското придвижване #MeToo, упрекна режисьорите Беноа Жако и Жак Дойон в полово принуждение против нея, до момента в който е била тийнейджърка. И двамата отхвърлят обвиняванията.



" Защо да одобряваме това изкуство, което по този начин обичаме, което ни сплотява, да бъде употребявано като прикритие за противозаконен трафик на млади дами? " , сподели Годреш в речта си на 49-ата гала за премиите " Сезар ". 

 cesar Getty

" Трябва да внимавате с дребните момиченца. Те допират дъното на басейна, блъскат се една в друга, нараняват се, само че отскачат обратно “, продължи тя.

Режисьорката Жюстин Трие, която стана едвам втората жена, спечелила " Сезар " за най-хубав режисьор за „ Анатомия на едно рухване “, посвети премията си на наранените дами.

Трилърът за брачна половинка, упрекната в убийството на брачна половинка си, е един от най-големите интернационалните артхаус шлагери на Франция през последните години.



„ Бих искала да посветя този " Сезар " на всички дами (...) на тези, които съумяват и тези, които се провалят, тези, които са били засегнати и които се освобождават, като приказват, и тези, които не съумяват “ , сподели Трие, която през май стана едвам третата жена режисьор, спечелила " Златна палма ".

 cesar Getty

Церемонията по награждаването в петък показа незабравим контрастност с премиите " Сезар "  през 2020 година, когато Роман Полански завоюва приза за най-хубав режисьор за „ Офицер и разузнавач “, което накара актрисата Адел Хенел да избухне в символ на митинг.

Полански към момента е беглец от американското правораздаване поради присъда за полово посягане над деца през 70-те години.

Въпросът за половото принуждение беше издигнат през цялото време в Париж с встъпителни бележки от актрисата и режисьор Валери Лемерсие, която управлява церемонията.

„ Няма да напусна тази сцена, без да похваля тези, които разклащат навиците и обичаите на един доста остарял свят, където телата на едни са били по дифолт разполагаем на телата на други “ , сподели тя.

Първата премия за вечерта отиде при Адел Екзаркопулос за най-хубава актриса в поддържаща роля във кино лентата " Всичките ти лица ", в който тя играе жертва на блудничество.

Режисьорът на " Опенхаймер " Кристофър Нолан получи почетен Сезар.

Преди церемонията в Олимпия към стотина души се бяха събрали пред залата в поддръжка на жертвите на полово принуждение.

„ Всички дружно можем в действителност да помогнем на нещата да се трансформират, един в действителност по-добър свят може да се открие “, сподели актрисата Анна Муглалис, която упрекна режисьорите Дойон и Филип Гарел в полово принуждение против нея.

Преди премиите френският министър на културата Рашида Дати осъди „ груповата слепота “, която „ продължава с години “ в промишлеността в изявление за списание Le Film Francais.

 4 Getty

„ Творческата независимост е цялостна, само че тук не приказваме за изкуство, приказваме за педокриминалност “ , сподели тя във връзка с случая на актрисата Годреш.

Годреш, на 51, твърди, че Жак Дойон, на 79, се е възползвал от нея, до момента в който тя е участвала в един от филмите му, когато била на 15.

Тя също по този начин упрекна Беноа Жако, че я е изнасилил по време на шестгодишна връзка, която почнала, когато тя била на 14, а той бил с 25 години по-възрастен от нея.

Френското кино е разтърсено от обвиняванията, че с десетилетия е пренебрегвало сексизма и половото принуждение, както и от рецензии, че изкуствата прекомерно дълго са осигурявали прикритие за злоупотребите.



Екранната легенда Жерар Депардийо, на 75, също беше обвинен преди няколко години в обезчестяване и полов тормоз срещу над 10 жени. Той отхвърля обвиняванията.

Президентът на Франция Еманюел Макрон беше подложен на рецензии за забележки в отбрана на артиста, който съгласно него е станал цел на " гонене ".

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР