Трикратният световен и европейски шампион по бокс при мъжете Серафим

...
Трикратният световен и европейски шампион по бокс при мъжете Серафим
Коментари Харесай

Серафим Тодоров: Ако трябваше да премина през кариерата си наново, не бих променил нищо

Трикратният международен и европейски първенец по бокс при мъжете Серафим Тодоров изрази вяра, че в скоро време още веднъж ще може да се срещне с американеца Флойд Мейуедър в повтаряне на полуфиналния им дуел от Олимпийските игри в Атланта през 1996 година.

Този мач е последният на Мейуедър при дилетантите, след което той прави зашеметяваща кариера при експертите, която приключва с 50 победи в 50 мача и извоювани над 1 милиард $. В същото време Тодоров отхвърля предложение да премине при експертите, мислейки, че страната ще го възнагради по-щедро.

" Аз отстъпих мястото си на него. Той би трябвало да ми се отблагодари. Промоутърите, които пристигнаха при мен, въобще не го бяха погледнали. Имам заричане от него, че в случай че отида в Америка, той ще ми помогне. Сега съм приказвал с едни доста съществени хора от Пловдив, които са ми дали обещание това да се случи. В предишното два пъти ми отказваха виза - един път в София и един път в Съединени американски щати. Тези хора ми споделиха, че ще им трябват месец-два, тъй че сега просто очаквам и в случай че е божията воля, ще стане ", сподели 54-годишният Тодоров, който в Атланта остава със сребърен орден.

" Ако трябваше да мина през кариерата си отначало, не бих трансформирал нищо. Аз съм подобен човек - доблестен, допрян от Господ. Не наподобявам ни на майка ми, ни на татко ми. Така ми е било обещано ", сподели Тодоров, който участва на конференция във връзка 100-годишнината на бокса в България.



Родният боксьор призна, че близо 30 години след Игрите в Атланта още веднъж би направил избор да не стане експерт, тъй като по негови думи той е " човек с морал " и " мечтател ".

" Хората постоянно ме питат за Мейуедър, само че това е, тъй като той има доста пари и е най-богатият боксьор. Но аз съм побеждавал и доста по-добри боксьори от него. В професионалния бокс главната работа я правят промоутърите. В аматьорския бокс е много по-тежко ", безапелационен бе 54-годишният играч, роден в Пещера.

" Тогава, когато получих това предложение, любовта ми към България ме заслепи. Но в случай че в този момент получех сходно предложение, може би отново нямаше да го приема. Аз ви споделих човек с какъв морал съм. Аз съм мечтател и подобен си оставам. Единствено бих дал съвет на младите да бъдат доста упорити, да слушат треньорите си, да се раздават и да покажат, че боксът е спорт с обичаи в България. Младите са рекламата на България и те могат да създадат по този начин, че за българския бокс още веднъж да се приказва по света ", разяснява още Серафим Тодоров.



Президентът на Българската федерация по бокс Красимир Инински съобщи, че през 2022 година Серафим Тодоров е бил назначен на работа, само че от Министерството на младежта и спорта е било отказано да му се дава заплата, защото няма образованието и нужните лицензи, с цел да бъде треньор.

" На международното състезание в Тампере през 1993 година Серафим бе разгласен за най-хубавия боксьор в света. Бях доста благополучен, че тогава бях дружно с него. Ние постоянно бяхме в една стая - по лагери и на шампионати и сме като братя. Понеже съм заречен постоянно да му оказвам помощ с каквото мога, през 2022 година го назначих за треньор във федерацията. Обаче пристигна това неразбирателство Руди Гела и не му разрешиха да взима заплата. Бюрократични работи. Сарафа постоянно е добре пристигнал, само че сред добре пристигнал и свършена работа има разлика. Но все има разпореждания, с които би трябвало да се преценявам, тъй като министерството не е мое. Ще направя всичко той да бъде част от нашето семейство. Ние обединени сме по-силни ", изясни Инински.



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР