Трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба

...
Трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба
Коментари Харесай

Пред гроба на Гоце Делчев: Вандали скъсаха ленти със знамето ни

Трикольорните ленти от венците, положени от българската делегация на гроба на Гоце Делчев в църквата " Св. Спас " в Скопие, са били откъснати от незнайни причинители. Това се е случило директно след отпътуването на делегацията ни, а видео от случилото се е оповестено в обществените мрежи.

Българското посолство в Скопие е изпратило нота, изразявайки " надълбоко страдание за вандалския акт, след взаимното отбелязване на 150-ата годишнината на Гоце Делчев на 4 февруари в Скопие ". В нея се показва, че този акт не способства за духа на добросъседството и напъните на двете страни за усилване на двустранния разговор. България упорства способените органи в западната ни съседка да разкрият и санкционират причинителите.

Последва моментална реакция от Скопие. Македонското Министерство на външните работи остро осъди вандалския и противен случай. Посочва се, че той е осъществен от членове на запалянковски групи, които по " некултурен метод са свалили лентите от венците, положени от български публични лица по време на отдаването на респект пред гроба на Гоце Делчев ", гласи известието, оповестено на уеб страницата.

Компетентните институции към този момент са подхванали всички нужни стъпки и процедури, с цел да бъдат издирени виновниците, тъй като хвърлят сянка както върху гроба на Гоце Делчев, на репутацията на страната и на делегациите от България, взели участие в този церемониален акт на респект към историческата персона, значима за двете страни и за целия район.

Правителството на Северна Македония приветства присъединяване на делегацията ни, водена от външния министър Теодора Генчовска и евродепутата Илхан Кючюк, в честването на значимата 150-годишнина, с което двете страни не престават напъните си за усилване и задълбочаване на цялостното съдействие и подсилване на доверието като основа за развиване на добросъседските връзки.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР