Триизмерните, интерактивни холограми вече са реалност благодарение на изследователи от

...
Триизмерните, интерактивни холограми вече са реалност благодарение на изследователи от
Коментари Харесай

Холограма, която можете да пипнете (ВИДЕО)

Триизмерните, интерактивни холограми към този момент са действителност с помощта на откриватели от Япония, които са използвали  мощни, свръхбързи лазери за основаването на холограми, които реагират на досег от човек, написа ScienceАlert.

Според доброволци, които към този момент са тествали на досег холограмите, те се усещат като нещо приблизително сред шкурка и статично електричество. Холограмите са направени посредством дребни частици плазмена светлина, наречени воксели (триизмерен аналог на пикселите), които се основават, откакто фокусираната лазерна сила йонизира обкръжаващото пространство.

Изследователите от Digital Nature Group към университета Цукуба са употребявали специфични фемтосекундни лазери, които излъчват на 30 до 270 фемтосекунди (1 фемтосекунда е равна на 0.000 000 000 000 001 секунди – една милиардна от една милионна от секундата). Лазерите се комбинират с тримерен светлинен модулатор, огледало, галваноскенер (използва се за точно ориентиране на лазерите). Учените са съумели да основат обекти с размери до 1 сантиметър с резолюция до 200 000 точки в секунда.

Високите скорости значат, че холограмите могат да реагират на досег в действително време, а камера, сложена под тях, оказва помощ за спомагателна интерактивност посредством следене на придвижванията на ръцете и пръстите. Подобни опити са правени и преди, само че това е първият, който предлага толкоз висока резолюция и не наранява по никакъв метод допиращия се до холограмата.

Тайната на безвредното допиране (лазерите изгарят кожата) се крие в намаляването на продължителността на лъчение на лазерите – златната среда е сред 50 милисекунди и 1 секунда. Йоичи Очиаи, който е основен създател на опита, споделя, че размерът на холограмата е стеснен от размера на пространствения светлинен модулатор.

С малко доразвиване на технологията тя може да бъде употребена и в всекидневието – представете си да си вършиме описи за покупки във въздуха и единствено с махване на пръст да отбелязвате какво към този момент сте си купили. Или пък цялостен холографски зоопарк, в който ще имате право да пипате животните. Предстоят още доста усъвършенствания, само че капацитетът е теоретично безконечен, стига учените да намерят способи да уголемят холограмите.

„ Пространственият светлинен модулатор може да модифицира етапите на светлината и да създава разнообразни пространствени изображения на основата на интерференцията “, изясняват учените. „ Резултатите ни доведоха  до по-стабилна и безвредна плазма, която може да бъде употребена и в всекидневието. “

Същата техника се употребява за прожектирането на обекти във въздуха, по флуоресцентни плочи, във вода или във флуоресцентни разтвори. Експериментът ще бъде показан на ревюто  на интерактивни техники и компютърни графики SIGGRAPH 2015.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР