Триизмерен образ на лицето на Мария Магдалена изработиха френски специалисти,

...
Триизмерен образ на лицето на Мария Магдалена изработиха френски специалисти,
Коментари Харесай

Френски специалисти изработиха триизмерен образ на лицето на Мария Магдалена

Триизмерен облик на лицето на Мария Магдалена създадоха френски експерти, осведоми Българска национална телевизия.

Така евентуално е изглеждала Мария Магдалена. Реконструкцията на лицето й се демонстрира за първи път в света, а неповторимата направа е дело на френски експерти по здравна антропология.

Те са взели са основа черепа от хипотетичните остатъци на светицата и без да го местят, са получили триизмерно изображение посредством над 400 фотоси на място. Свещената светиня се намира в базиликата „ Сент Максимин “ в планината Сент Бом, южна Франция, където се счита че Мария Магдалена е прекарала последните си земни дни.

„Върху повърхността на черепа бяха наслагани шаблонни кожа, мускули и мастна тъкан. Това е съмнение за това по какъв начин е изглеждало лицето на тази жена“, споделя антропологът Филип Шарли.

Провансалската легенда гласи, че фамозната сподвижница на Иисус Христос и пръв очевидец на Неговото възкресение, бяга с транспортен съд от Йерусалим, където е преследвана, откакто Божият наследник е разпънат на кръст. Мария Магдалена идва във Франция, на брега на Средиземно море, а пещерата й става място за поклонение през Средновековието.

„За множеството историци степента на меродавност, че се касае точно за Мария Магдалена, е близка до нулата, тъй като няма никакво удостоверение, че тя е пристигнала в Прованс“, споделя историкът Жан Гион.

Незовисимо от това, откривателите биха могли да стигнат още по-далеч – да вземем за пример да открият геогргафския генезис на останките посредством ДНК експертиза на косите.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР