Тридневното гласуване на парламентарните избори в Нидерландия стартира.Страната е под

...
Тридневното гласуване на парламентарните избори в Нидерландия стартира.Страната е под
Коментари Харесай

Нидерландия гласува 3 дни на парламентарни избори

Тридневното гласоподаване на парламентарните избори в Нидерландия започва.

Страната е под най-строгите си ограничавания поради COVID-19, в това число нощен полицейски час. Гласуването започва в 7:30 часа сутринта (06:30 централно гринуичко време) основно за хората в риск - в понеделник и вторник, преди главния избирателен ден в сряда.

Около 2,4 милиона гласоподаватели, които са на възраст над 70 години, имат право да гласоподават по пощата.

Нидерландия е в локдаун от средата на януари. Забранено е събирането на повече от двама души, заведенията за хранене и питейните заведения са затворени, въведен бе и вечерен час, само че за тази мярка в дните на изборите ще бъде направено изключение.

Десноцентристката Народна партия за независимост и народна власт на премиера Марк Рюте води в социологическите изследвания.

Рюте управлява страната повече от 10 години, последните четири от които отпред на четирипартийна коалиция. Ако завоюва още един четиригодишен мандат, той може да стане най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател.

Рекордните за последните няколко десетилетия общо 37 политически обединения ще се борят за 150 места в долната камара на Народното събрание. Съставът на 75-членната горна камара се попълня от провинциалните парламенти.

Потвърдените случаи на ковид в Нидерландия, с население от над 17 милиона души, са повече от 1 милион и 150 хиляди. Страната е на 21-во място в света по този индикатор. Починали са над 16 хиляди от инфектираните.

Изборите в страната са следени деликатно в целия Европейски съюз. Нидерландия е петата стопанска система в еврозоната и най-силният глас след Германия в поддръжка на финансовата дисциплинираност.

Правителството на премиера Рюте падна през януари - броени седмици преди постоянните избори, поради скандал по отношение на принуждаването на близо 20 хиляди родители, безпричинно обвинени в измами, да върнат надбавки за своите деца.

Нидерландският министър председател в оставка обаче е прочут с умеенето си да излиза незасегнат от кавги. Според анализатори е изцяло допустимо той да остане на власт и след тези разтърсвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР