Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови производството по административно

...
Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови производството по административно
Коментари Харесай

ВАС поиска от ВСС да възобнови производството за отстраняване на главния прокурор

Тричленен състав на Върховния административен съд възобнови производството по административно дело № 9025 от 2021 година по проблема с настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев. То беше формирано по тъжби на министъра на правораздаването и СГД „ Боец – България обединена с една цел “ против решението на Пленума на Висшия правосъден съвет по т. 1 от протокол 14 от 22 юли 2021 година, с което беше „ оставено без разглеждане като неприемливо импортираното предложение от министъра на правораздаването за премахване на основния прокурор.

Административното дело във Върховен административен съд беше обновено откакто на 15 февруари (вторник) решението на Конституционния съд на Република България беше обнародвано в „ Държавен вестник “. Конституционните съдии бяха сезирани през август предходната година с въпроса дали министърът на правораздаването има право да изиска освобождението на основния прокурор.
Като преценяват наложителното пояснение на Конституционния съд, висшите магистрати от тричленния състав на Върховен административен съд одобряват, че министърът на правораздаването е интензивно легитимиран да инициира произвеждане на съображение член 175, алинея 5 по отношение на член 173, алинея 3 от Закона за правосъдната власт за предварително освобождение на основния прокурор Иван Гешев, заради съществуване на условия по член 129, алинея 3, т.5 от Конституцията на Република България, по който въпрос, в случай че не са налице процесуални спънки за разглеждането му Пленумът на Висш съдебен съвет дължи изговаряне всъщност. Провиненията по член 129, ал 3, т.5 от Конституцията са от подобен темперамент, че могат съществено да накърнят доверието в правораздаването и престижа на правосъдната власт точно, в случай че са осъществени от по този начин наречените „ трима огромни “ – административните ръководители на Върховен административен съд, Върховен касационен съд и Прокуратурата.

С днешния си правосъден акт магистратите от Върховен административен съд изпращат административната кореспонденция на Пленума на Висш съдебен съвет за продължение на административнопроизводствените дейности.

Определението по административно дело № 9025 от 2021 година може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд. Със същото определение съставът на Върховен административен съд оставя без разглеждане жалбата на СГД „ Боец – България обединена с една цел “ заради липса на юридически интерес.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР