Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение

...
Тричленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение
Коментари Харесай

ВАС потвърди: Бившият ректор на ТУ-Варна е плагиатствал!

 Тричленен състав на Върховния административен съд остави в действие решение № 210/19.02.2021 година на Административен съд - Варна, постановено по адм. д. № 1042/2020 година, оповестиха от пресслужбата на институцията.

Със своето решение от 19.02.2021 година тридесет и втори състав, съдия-докладчик Гергана Стоянова на АдмСъд – Варна отхвърли жалбата на Росен Василев срещу Заповед на Ректора на Технически университет - Варна, с която, заради потвърдено плагиатство в дисертационен труд за отсъждане на научната степен " лекар на науките “ и показани научни писания за присъединяване в конкурс за заемане на академичната служба " професор “,  е отнета придобитата от Р.В. научна степен " лекар на науките “ в професионално направление 5.1. " Машинно инженерство “ по научна компетентност " Технология на машиностроителните материали “ в конкурс за отбрана на дисертационен труд " Изследване на методите и средствата за незадълбочено култивиране на материали за дентални импланти “ и е  обявена за невалидна дипломата му, издадена от ТУ-Варна.

Делото е формирано през 2020 година по тъжба на Р.Н.В. срещу Заповед № 138/12.03.2020 година на Ректора на Технически университет - Варна, с която на съображение чл.35, ал.2 и ал.3, вр.чл.35, ал.1, т.1 от Закона за развиването на университетския състав в Република България /ЗРАСРБ/  е отнета придобитата от оспорващия научна степен " лекар на науките “ и е  обявена за невалидна Диплома № ТУВ - Народно събрание - 2017-092 от 14.09.2017 година, издадена от ТУ-Варна.

В претекстовете си АдмСъд - Варна сочи, че Комисия, назначена  със заповед на   Министъра на образованието и науката прави инспекция, като обективира констатациите си в отчет от 05.09.2017 година Заключението на Комисията, обещано в отчета, е  еднозначно: При безапелационните заключения на тримата арбитри Комисията по академична нравственос намира, че е налице плагиатство по смисъла на параграф 1, т. 7 от ГОР на ЗРАСРБ - проф. Росен Василев е показал за лични писания, които напълно или отчасти са написани и основани от другиго, без позоваване или цитиране в процедура по придобиване на научната степен " лекар на техническите науки “. В резултат, с писмо  № 0414-76/07.09.2017 година, Министърът на образованието и науката  уведомява ректора на ТУ Варна – проф. Р.В., както и ръководителя на Оценка за съвместимост на ТУ Варна – доцент В.Ч.  и ръководителя на научното жури – проф. Хр.С.,  че процедурата за отсъждане на научна степен " лекар на науките “ на проф. Р.В. следва да бъде спряна (прекратена).

В Решението си съдът прави умозаключение, че " съществуването на състояние на практикуване на права, зародили от добита научна степен при  доказано плагиатство, е нетърпимо от правния ред. “ Съдебният състав смята, че  Заповед №138/12.03.2020 година на Ректора на ТУ-Варна е издадена при съблюдаване на административнопроизводствените правила, при тъкмо приложение на материалния закон и като такава следва да се остави в действие.

С Решение № 9663/27.09.2021 година на Върховния административен съд – Пето поделение, се удостоверява решението на Варненския административен съд и се акцентира, че " крайният извод за правомерност на оспорената заповед, издадена от способен административен орган, при съблюдаване на административната процедура, тъкмо приложение на материалния закон и съблюдаване на неговата цел е верен, заради което обжалваното решение следва да бъде доказано с актуалното. “  Върховните съдии показват, че обсъжданията проблем е образец за това, което дава съображение за въвеждането на Разпоредбата на член 35 от ЗРАСРБ и нейната цел -   Чл. 35.  Освобождава се от академична служба лице, когато бъде потвърдено по законоустановения ред плагиатство или неистинност на показаните научни данни в научните писания, въз основа на които е придобило или е взело участие в процедура за придобиване на научна степен, или е заело или е взело участие в конкурс за заемане на академична длъжност; което в качеството си на член на жури или на факултетен/научен съвет е дало мнение вследствие на осъществено от него закононарушение, открито с влезнала в действие присъда; което е получило негативна оценка при две поредни атестации. В случаите по алинея 1, т. 1 се лишава и научната степен, добита по реда на този закон, с която е обвързвано нарушаването. Отнемането на научна степен и освобождението от служба се правят от ректора на висшето учебно заведение по реда на Закона за висшето образование и правилника на висшето учебно заведение, надлежно от ръководителя на научната организация по ред, избран в правилника на съответната организация.

Решението на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР