Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се

...
Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се
Коментари Харесай

Забравени сграфито пана – с 3D мапинг

Три забравени сграфито пана на трима именити художници ще се разсънят за нов живот благодарение на техниката 3D мапинг. Творбите на Стоян Илиев, Георги Божилов-Слона и Марчо Караджов се намират в София, Пловдив и Велико Търново и ще станат част от впечатляващо образно прекарване. Инициативата е на екип от млади интердисциплинарни актьори, обединени в плана Heritage Illuminated.

Първата видео апаратура от поредицата ще може да се види на 26 април сред 21:00 и 24:00 часа до входа на Театър „ 199 “ на ул. „ Георги С. Раковски “ 129 , където върху страничната фасада на тогавашната Българска земеделска банка се намира монументалната стенна живопис „ Булгарплод “ с създател Стоян Илиев. Творбата с размери 15 х 25м ще оживее с апаратура без начало и край, чрез техниката 3D мапинг, при която се проектира видео или анимация върху триизмерни обекти  архитектурни структури, с цел да се сътвори оптически резултат или заблуда.

„ Искаме да предизвикваме диалог в нашето общество за опазване на културното завещание като насочим интереса към забравени творби благодарение на новите технологии. “,  споделя образният актьор Влaдислав Илиев. Заедно с Ивелина Иванова и сътрудниците си от Studio Phormatik желаят да покажат хубостта на две изцяло разнообразни техники — сграфито и 3D мапинг.

„ Творбата във Велико Търново избрахме, с цел да покажем, че има и положителни образци за запазването на паната в България. “, споделя екипът на Heritage Illuminated. За страдание ориста на множеството не е толкоз радостна — в България има регистрирани към 1200 сграфито произведения , основани сред 1945 и 1990 година, като голям брой от тях към този момент не съществуват или са в неприятно положение. Санирането на здания се оказва един от главните врагове на сграфитото, като голям брой произведения са били покрити или унищожени в процеса. Това акцентира нуждата от отбрана и възобновяване на сграфито като част от културното завещание на България.

Видео инсталацията във Велико Търново ще се случи по време на фестивала Варуша ЮГ през август. Сграфито паното „ Апотеоз “ (1974) е отдадено на занаятчия Колю Фичето и се намира на панорамните площадки на ул. „ Стефан Стамболов “ . Това е първото реставрирано сграфито пано в България от екипа на Милен Джановски през 2018. Любопитен факт е, че създателят – Марчо Караджов, е участвал по време на реставрационната активност.

В Пловдив видео инсталацията ще бъде на ул. „ Съборна “ 2 , където се намира една от дребното монументални произведения на Георги Божилов-Слона от 1968 година. Тя е с извънредно висока художествена стойност и е отдадена на основоположника на българското книгоиздаване — Христо Г. Данов. Именно върху нея Heritage Illuminated искат да употребяват 3D техниката, с цел да интегрират разнообразни калиграфски и печатни образни похвати.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР