Три турски опозиционни партии настояват действащият президент Реджеп Таип Ердоган

...
Три турски опозиционни партии настояват действащият президент Реджеп Таип Ердоган
Коментари Харесай

Три опозиционни партии в Турция искат отстраняване на Ердоган от президентската битка

Три турски опозиционни партии упорстват настоящият президент Реджеп Таип Ердоган да бъде отхвърлен от президентските избори - те изпратиха настояването си до Висшата изборна комисия на Турция.

Добрата партия, Партията на демокрацията и пробива и Отечествената партия желаеха регистрацията на Ердоган да бъде анулирана, заяви телевизионният канал „ Хабертюрк “. Всички те поддържат Кемал Кълъчдароглу, главния конкурент на Ердоган в Турция.

Според опозицията номинирането на настоящия президент опонира на конституцията на страната. Те настояват, че актуалният мандат на Реджеп Таип Ердоган е негов втори. Но турските управляващи изясняват, че след конституционния референдум от 2017 година президентският мандат на Ердоган е анулиран и всички изказвания на опозицията нямат законно съображение.

Президентските избори в Турция са планувани за 14 май. Решено е датата на вота да не бъде отлагана, макар че при започване на февруари Турция пострада от съкрушителни трусове, при които починаха над 50 000 души, което наложи гласуването в редица региони в югоизточната част на страната да се организира при рискови условия.

„ Сабах “ оповестява, че Реджеп Таип Ердоган и Кемал Кълъчдароглу, единствен претендент от шест опозиционни партии, към този момент са водачи в конкуренцията за президентските избори. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР