Три ревизии в последните три години са установили допълнителни задължения

...
Три ревизии в последните три години са установили допълнителни задължения
Коментари Харесай

Росица Велкова: Дъщерна фирма на Nexo има задължения в особено големи размери по ДДС

Три проверки в последните три години са открили спомагателни отговорности в изключително огромни размери по Данък добавена стойност на дъщерно сдружение на записаната в Швейцария „ Нексо “ АД. Това дава отговор служебният финансов министър Росица Велкова на въпрос на депутатите от „ Възраждане Иво Русчев и Димо Дренчев, предава .

Двамата питат дали сдружението „ Нексо “ попада след огромните данъкоплатци, какви облаги е заявило, какъв е броят на обезпечените в него и подхождат ли оповестените облаги на известия от прокуратурата оборот в размер на 97 милиарда $.

От отговорът на министъра се удостоверява, че такова сдружение на име „ Нексо “ в България няма. В Търговския указател е вписана компанията „ Ен Ди Ес “, чийто едноличен притежател е „ Нексо “ от Швейцария. Дружеството не било измежду огромните данъкоплатци.

Подало е годишни заявления за 2018, 1019, 2020 и 2021 година с заявена счетоводна облага, чийто размер е предпазен от закона и може да се дава единствено по искане на президента, службите и няколко други държавни органи единствено при избрани условия (чл. 75 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс) или по решение на съда.

Министърът удостоверява оповестеното от компанията, че в нея работят 596 души по данни към ноември 2022 година

В писмения отговор на Велкова не се показват сумите недовнесен Данък добавена стойност, открит с ревизионните актове, само че от формулировката „ спомагателни отговорности в изключително огромни размери по смисъла на Наказателния кодекс “, може да се направи умозаключение, че всяка от сумите надвишава 12 хиляди лева (чл. 93, ал.1, т. 14).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР