Три референдума в Швейцария днес фокусираха световното внимание - за

...
Три референдума в Швейцария днес фокусираха световното внимание - за
Коментари Харесай

Швейцарците отхвърлиха инициативата, популярна като крави с рога

Три референдума в Швейцария през днешния ден концентрираха международното внимание - за рогата на националното животно - кравата, за надмощието на локалните разпореждания над интернационалното право и за пълномощия на частни детективи по обществени въпроси. Първите две тематики не събраха поддръжка, третият получи утвърждението на швейцарците.

Фермерът Армин Капаул изгуби борбата си за повече крави с рога в Конфедерацията. Той искаше повече средства за животновъдите, които не изгарят рогцата на теленцата си. В своята акция, озаглавена „ За повече достойноство при добитъка " Капаул обърна внимание на болките, които теленцата търпят, с цел да се спре растежът на рогата им. В Швейцария единствено 10% от 1,5 млн говеда са с рога, само че единствено пет от 18 кантона обаче го поддържаха:

Армин Капаул, иницатор на референдум за рогата на кравите: Започнахме полемика и това е прелестно, тъй че имаме съображение да честваме. Резултатът не е толкоз неприятен.

Повече място и повече сигурност в оборите са причините на съперниците на самодейността.

При другия провалил се референдум, дясноконсервативната Швейцарска национална партия, претендираше за укрепване на директната народна власт. Швейцарската конституция трябваше да е с преимущество пред интернационалното право и мултилатерални контракти. Целта на референдума, съгласно уредниците беше предоговоряне на всички документи, по които Конфедерацията е страна.
Хенриете Щеблер, участник в референдума: Ако подам тъжба против несправедивост в страната ми пред Европейския съд, желая да бъда предпазена.
С 66,2% от гласовете инциатива за така наречен швейцарско самоопределяне беше разгромена, а в интернационален проект Конфедерацията остава благонадежден сътрудник.

Голям беше броят на гласувалите по третото значимо допитване през днешния ден. С него се позволява на частни детективи да проверяват съмнения за злоупотреби със обществени придобивки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР