Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория

...
Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория
Коментари Харесай

Лабораторията във ВМА ще увеличи тройно капацитета си за обработка на пробите за наркотици и алкохол на шофьорите

Три пъти повече проби ще може да обработва химико-токсикологичната лаборатория във Военномедицинска академия (ВМА), което доста ще форсира инспекцията на кръвните проби за опиати и за алкохол на водачите. Това оповестиха от пресцентъра на държавното управление.
 
Със средства от бюджета, в границите на два месеца лабораторията ще бъде дооборудвана с нужната инсталация, ще бъдат подготвени и спомагателни шестима експерти. С нараствания потенциал тя ще работи непрекъснато, на трисменен режим, като по този метод оптимално бързо ще се обработват както новопристигналите проби, по този начин и забавените близо 900 проби, насъбрани от края на месец април до момента.
 
" Работим доста съществено по казуса с войната по пътищата и по-специално за битката с дрогираните и пияните водачи ", съобщи министър-председателят акад. Николай Денков, който през днешния ден се срещна с началника на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски и с ръководителя на химико-токсикологичната лаборатория на ВМА проф. доктор Васил Атанасов. В диалога взе участие и министърът на защитата Тодор Тагарев.
 
 Премиерът Денков на посещаване във ВМА Премиерът Денков на посещаване във ВМА Източник: Пресцентър на Министерски съвет
След като се срещна на място с опциите на лабораторията, министър председателят уточни, че точно ВМА е едно от местата, където е допустимо в къси периоди да бъде интензивен процесът по обработка на пробите. Лечебното заведение има добре работеща лаборатория, която бързо може да се реорганизира и в нея работят едни от най-хубавите експерти в България.
 
" Фокусът би трябвало да бъде върху оборудването с роботизирани системи, които да обработват пробите преди техния разбор, тъй като това е бавният стадий – по тази причина е значимо да се обезпечи и нужният брой готови висококвалифицирани експерти ", посочи акад. Денков.
 
Министър-председателят беше безапелационен, че решението на казуса с бавната обработка на пробите не е толкоз в разкриването на нови лаборатории, а в обезпечаването на към този момент съществуващите с съоръжение и добре готови фрагменти. Министър-председателят благодари на началника на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски за напъните и ангажираността по тази значима за обществото тематика.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР