Три отстранени и две неуспели дружества, участвали в търга за

...
Три отстранени и две неуспели дружества, участвали в търга за
Коментари Харесай

Пет жалби срещу избора на Кенпайн да строи газовата връзка със Сърбия

Три отстранени и две неуспели сдружения, взели участие в търга за градежа на газовата връзка от София до Ниш, апелират избора на реализатор на поръчката за направа на капиталовия план, съгласуването му с управляващите, отчуждаване на парцели и погашение на компенсации за тях, доставка на тръбите, градежа на газопровода на българска територия с дължина 62 км и въвеждането в употреба на интерконектора. Техните искания са импортирани пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), заяви изданието " Капитал " в понеделник.

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " избра да разпореди проектирането и градежа на газопровода на консорциума ДЗЗД " Кенпайп БГ ", в който българският клон на канадската " Кенпайп Индъстрис Интернешънъл " и българското ѝ сдружение " Кенпайп Индъстрис Интернешънъл България " държат надлежно 5 и 95 на 100. Неговата оферта за 136 804 865.99 лева без Данък добавена стойност не бе най-евтината, само че предлагането с най-ниската цена получи слаба техническа оценка.

Какви са претекстовете за жалбите от страна на неуспелите претенденти към този момент не е ясно, следва и решение на Комисия за защита на конкуренцията дали да образува произвеждане, само че при всички положения това значи закъснение на старта на градежа, който би трябвало да стартира след подписването на контракта с определения реализатор и да продължи 350 дни. Скоростта, с която антитръстовата комисия прегледа случая и според дали компаниите ще продължат да поддържат претенциите си и пред Върхавния административен съд, ще очертаят периодите за въвеждане в употреба на интерконектора. Но това сигурно няма да стане през май 2022 година, както бе оповестила някогашният министър на енергетиката Теменужка Петкова.

В търга с планирана стойност 143 559 450 лева без Данък добавена стойност участваха 11 претендента, пет от които обаче не бяха позволени до отваряне на ценовите оферти, защото не съумяха да потвърдят, че покриват всички критерии за допускане.

От конкуренцията отпаднаха трима от строителите на продължението на газопровода " Турски поток " в България. Това са българските клонове на саудитската " Аркад С.П.А ", която бе реализатор на " Балкански поток ", и на италианската " Бонати ", която бе неин подизпълнител в този план, както и ДЗЗД " Интербел 99 ", в която 30 на 100 държи беларуската " Белтрубопроводстрой ", също подизпълнител на т.нар Балкански поток. Другите двама отпаднали са ДЗЗД " Нова газ 2021 ", в която водещ участник е свързваната с Христо Ковачки " Атоменергоремонт ", и ДЗЗД " Газова връзка Запад ", където вземат участие " Джи Пи Груп " и " Грома Холд " с по 49 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР