Три национални военни лаборатории на САЩ работят по тестово съоръжение

...
Три национални военни лаборатории на САЩ работят по тестово съоръжение
Коментари Харесай

Проектът Scorpius: мощни рентгенови импулси за проверка на плутония в атомните бомби

Три национални военни лаборатории на Съединени американски щати работят по тестово оборудване на хиляди метри подземен в Албакърки, Ню Мексико. Според известие за пресата оборудването ще употребява мощни рентгенови лъчи за инспекция на надеждността на нуклеарния боеприпас на страната.

Доскоро американската нуклеарна стратегия зависеше от действителни проби на бойните глави, с цел да дефинира успеваемостта на арсенала си. Но през 1992 година президентът Джордж Буш-старши подписа закон за преустановяване на нуклеарните тествания. Оттогава Съединени американски щати разчитат на компютърно моделиране за оценка на нуклеарния си боеприпас от 3750 бойни глави.

Джон Къстър, механически началник в Националните лаборатории Сандия, обърна внимание на неповторимите свойства на плутония, които не могат да бъдат възпроизведени със каквито и да било заместители. Затова, дружно с лабораториите Лос Аламос и Лорънс Ливърмор, Сандия работи по план на стойност 1,8 милиарда $, наименуван Скорпиус (Scorpius). Този план ще употребява рентгенови лъчи за тестване на плутония.

Scorpius е планиран да генерира четири импулса с дълготрайност 80 наносекунди при ток от 1400 ампера. Тези импулси ще основават ярки прояви на рентгенови лъчи, които ще спомогнат за приемане на изображения с висока разграничителна дарба за сравняване на данните с компютърните модели.

По отношение на мощността на рентгеновите лъчи генераторът на електронни лъчи, създаден от SNL, е дълъг към 46 фута (14 метра) и генерира импулси от 25 000 волта. В същото време рентгеновият лъч при зъболекарите употребява електрони с импулси от 50 000 волта.

Първоначално проектите за Scorpius предвиждаха две машини да бъдат инсталирани под прав ъгъл, с цел да се получат разнообразни типове изображения. Поради бюджетни ограничавания обаче Скорпиус към този момент е единствено една машина. Сглобяването на съставените елементи е планувано да стартира през 2024 година, а машината се чака да бъде подготвена едвам през 2027 година

Основната задача на апаратурата е да организира по два опита с плутоний годишно през идващите 30 години, с цел да се удостовери надеждността на нуклеарния боеприпас и да се дефинира дали е належащо да се основат нови бойни глави за потребностите на Съединени американски щати.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР