Три кашона колективни искове срещу телекомите внесоха днес от Изправи

...
Три кашона колективни искове срещу телекомите внесоха днес от Изправи
Коментари Харесай

Изправи се.БГ внесоха три кашона колективни искове срещу мобилните оператори



Три кашона групови искове против телекомите внесоха през днешния ден от " Изправи се БГ " в Софийския градски съд, оповестиха от гражданското придвижване.

От организацията апелират неравноправните клаузи в договорите на телекомите с потребителите.

По думите на ръководителя на сдружението Мая Манолова през тази година нарастването на цените на мобилните услуги ще бъде в размер на 9,5% върху месечните абонаментни такси, само че се случва за трета поредна година. Според нея тази уговорка за едностранно покачване на цените е неравноправна и надлежно оскъдна по ред аргументи, само че най-много за това, че планува само и единствено нарастване на цената при растеж на инфлацията, само че не и понижение на цената при дефлация, не дава опция на потребителите да се откажат от договорите без неустойки, клаузите не са самостоятелно контрактувани - не е допустимо да откажеш да ги подпишеш при подписване на контракт "

Манолова акцентира, че от " Изправи се БГ " нападат и редица други неравноправни клаузи за неустойки в договорите на мобилните оператори: при предварително преустановяване на контракт - потребителите дължат месечните абонаментни вноски до края на контракта, " преференциите " за закупуване на мобилно устройство по избрана от телекома сякаш по-ниска цена, цената на невърнато съоръжение тъй наречените Особено дразнеща е неустойката в размер на 8% от цената на контракта за възнаграждение на колекторски компании, които да събират отговорностите на потребителите.

Припомняме, че в България към момента няма закон за колекторските компании, който да контролира активността им и да лимитира издевателството от тяхна страна над длъжниците. От парламентарната група на " Изправи се.БГ " през 2021 година два пъти внесоха подобен законопроект.

Мая Манолова добави, че е коствало повече от едноседмичен труд, с цел да бъдат готови груповите искове.

" Ние сме единствените, които внасят такива искове. Наслушахме се на голям брой обещания и заклинания от разнообразни политици, от партийци, от депутати, че ще заведат такива искове, само че ние сме единствените, които го направихме ", сподели още тя.

И уточни, че сега с тези искове " Изправи се.БГ " правят работата на държавните институции - и на Комисията за отбрана на потребителите с ръководител господин Алипиев и на министъра на стопанската система господин Богданов, в случай, че те имат стотици чиновници зад себе си " - безапелационна беше Манолова.

По нейни думи е неуместно сега Корнелия Нинова, която беше министър на стопанската система в края на 2021 година и началото на 2022 година да приканва хората да подават тъжби и самата тя да през нейна доближена потребителска организация.

Манолова напомни, че през 2022 година Нинова като министър на стопанската система и Маргаритов, тогавашния ръководител на КЗП са давали взаимни брифинги и са се заканвали на мобилните оператори, само че не са ги предиздвикали да заличат неравноправните клаузи за едностранна индексация на цените, каквото пълномощие има по закон, нито оповестиха множеството неустойки в договорите за оскъдни. Според нея те са оспорили само и единствено нарастването на цените по едно и също време за 2 години и в следствие - телекомите са индексирали единствено за една година, само че клаузите за годишно едностранно нарастване са останали за трета поредна година.
 Българска социалистическа партия кани жители за групов иск против мобилните оператори
Българска социалистическа партия кани жители за групов иск против мобилните оператори

Организира се посредством Федерацията потребителите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР