Три избирателни секции са открити в българското посолство в Мадрид

...
Три избирателни секции са открити в българското посолство в Мадрид
Коментари Харесай

Българите в Мадрид гласуват за евродепутати и народни представители

Три изборни секции са открити в българското посолство в Мадрид на 9 юни. Българите имат опция да гласоподават с машина или на хартия на изборите за Европейски парламент и на българските предварителни парламентарни избори. Изборният ден стартира с възмущение от страна на гласоподавателите поради неработещи машини за гласоподаване. След указания от ЦИК, машините бяха поправени и още веднъж вкарани в приложимост.

Гласуването продължава обикновено, от ден на ден хора се стичат да гласоподават.

Още при започване на изборния ден една от машините стартира да принтира единствено една бюлетина. Машината разрешава гласоподаване и за двата избора дружно, само че е почнала да дава опция единствено за единия. Гласоподавателка описа, че не е единствената, която е имала казуса. Тя изрази мнение, че нейният глас и този на доста други може да бъдат преброени като невалидни. 

Скоро по-късно гласуването с машина беше спряно и продължи единствено с бюлетини, а недоволни българи останаха да следят дали машинното гласоподаване ще бъде възобновено и дали това ще стане по открит ред. 

След като секционната изборна комисия получи указания от ЦИК, машината беше поправена. Гласуването с машина продължи и хора се струпаха да видят първата гласоподавателка, гласуваща на поправената машина, с цел да се уверят, че фактически работи. 

След сполучливото гласоподаване на машина повече хора се подредиха на опашка да гласоподават по този метод. Вторият гласоподавател следен от множеството също гласоподава сполучливо и изрази мнение, че избира машинния избор и е дал своя вот безпроблемно. 

След 12:00 на обяд, броят българи изявили предпочитание да гласоподават доста се усили. Най-дълга е опашката за гласоподаване на машина
Българка, която живее в Мадрид към този момент повече от 25 години с цялото си семейство - деца и внуци, показа, че е гласувала на всички избори досега и счита, че през днешния ден гласуващите са повече от нормалното. Разказа, че харесва живота си в Испания и устроеността на страната и се надява, че и в България ще стане по-добре, тъй като страната и българите са прелестни, само че политиците не са. Според нея българската политика се нуждае от антипода на настоящето разедниение - обединяване.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР