Три години след стартирането на инвестиционния план на Европа, известен

...
Три години след стартирането на инвестиционния план на Европа, известен
Коментари Харесай

За първи път: Българска компания получи директен заем по плана Юнкер

Три години след стартирането на капиталовия проект на Европа, прочут като проекта " Юнкер ", с запас от над 300 милиарда евро българска компания получи пряк корпоративен заем.

Производителят на слънчогледово олио и търговец на зърно " Олива " подписа контракт с Европейската капиталова банка (ЕИБ), която обслужва финансирането от Европейския фонд за стратегически вложения.

Подробности по плана не бяха дадени, само че съгласно в. " Сега " заемът е в размер на 30 млн. евро, с които ще се построи нов цех за производството на слънчогледово олио в Белослав.

До момента Европейска инвестиционна банка е отпускала заеми към български компании по проекта " Юнкер " само посредством посредничеството на търговски банки. През 2016 година бяха дадени гаранции за заеми за 467 млн. евро при преференциални условия, ориентирани към дребни и междинни предприятия.

Освен това Европейска инвестиционна банка даде предходната година заем от 150 млн. евро на Българската банка за развиване също за финансиране на планове на дребния бизнес.

Подписването на първия корпоративен заем по проекта " Юнкер " съответства с откриването на офис на Европейска инвестиционна банка в София и представянето на неговия началник - гърка Андреас Бейкос.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР