Три години след като високите китайски мита спряха вноса на

...
Три години след като високите китайски мита спряха вноса на
Коментари Харесай

Китайският апетит за австралийски ечемик се възвръща

Три години откакто високите китайски мита стопираха вноса на австралийски ечемик, заради повишеното напрежение сред двете страни, тази зърнена просвета още веднъж се търгува свободно.


Ечемикът се употребява освен за варене на бира, само че и за изхранване на свине, а Китай беше водещият пазар на Австралия, който поемаше 50 % от нейния експорт на ечемик.

Откакто през август държавното управление анулира 80,5-процентните мита, Китай е внесъл 314 000 тона австралийски ечемик на стойност 139 млн. австралийски $ (около 94 млн. щатски долара), заяви австралийското държавно управление при започване на декември, базирайки се на публични китайски данни.

Възобновяването на търговията е добре пристигнало облекчение за австралийските фермери, които видяха по какъв начин през 2020 година се изпари пазар за близо един милиард австралийски $.

" През двата месеца след повторното отваряне на пазара Marketing and Trading изпрати два кораба с ечемик за Китай ", съобщи в годишния си отчет CBH Group, кооператив, сплотяващ над 3500 западноавстралийски зърнопроизводители.

Напрежението сред страните стартира да нараства през 2018 година, когато Австралия изключи китайския телекомуникационен колос Huawei от своята 5G мрежа.

След това, през 2020 година, Австралия прикани за интернационално следствие на произхода на Ковид-19 - деяние, което Китай видя като политически стимулирано, защото произлиза от непосредствен сътрудник на Съединените щати.

В отговор Пекин наложи високи мита върху основни австралийски експортни артикули, в това число ечемик, говеждо месо и вино, като в същото време спря вноса на въглища.

Забавянето на икономическия напредък на Китай подтикна Пекин да възвърне връзките си с комерсиалните си сътрудници.

Междувременно Австралия потърси и откри нови пазари, с цел да разтовари реколтата си - тя е третият по величина производител на тревисто зърно в света.

" Това ни накара да се ориентираме, тъй че намерихме нови пазари като Мексико. Успяхме да понижим цените, които преди този момент надхвърляха 100 % ", споделя Шон Коул, изпълняващ длъжността общоприет управител на комерсиалната асоциация GrainGrowers, пред Агенция Франс Прес.

" След като Китай изчезна, Австралия в действителност беше принудена да се върне към по-традиционните клиенти на пазара на фуражи, основно Близкия изток и Саудитска Арабия, където сме били повече от 20 години ", добави той.

Между юни 2022 година и юни 2023 година Саудитска Арабия се трансформира във водещ вносител на австралийски ечемик, съгласно данни на Австралийското бюро за стопанска система и просвета на селското стопанство и ресурсите (ABARES).

Тъй като Ел Ниньо - цикличното метеорологично събитие, отговорно за по-високите световни температури - се завръща в Тихия океан, ABARES предвижда, че производството на ечемик ще спадне с 24% до 10,8 млн. тона за реколтата 2023-24 година

Повторното отваряне на китайския пазар не би могло да пристигна в по-подходящ миг, споделя Шон Коул.

" Голяма част от нашия ечемик се класифицира като фуражен, само че към момента е подобаващ за произвеждане на бира в Китай ", сподели той, " те употребяват малко по-различни процеси и всъщност това значи, че можем да получим награда за повече от нашия фуражен ечемик ".

Средно ечемикът, предопределен за Китай, се продава за " към 38-40 $ на звук от в този момент досега на повдигане на митата " и това значи " спомагателни 400 милиона $ за реколтата от ечемик в Австралия през идната година, даже и при по-малка годишна продукция ", добави Коул. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР