Три дни в северната част на Косово се водят сблъсъци

...
Три дни в северната част на Косово се водят сблъсъци
Коментари Харесай

Скараха Белград с НАТО. Сърбите се готвят за война

Три дни в северната част на Косово се водят конфликти сред локалните управляващи и сърбите, които, обратно на волята на Европейския съюз и Съединени американски щати, не престават да считат района за част от Сърбия. Вечерта на 29 май имаше улични конфликти, при които бяха ранени над 90 души. Ще се притече ли Белград на помощ на сънародниците си?

Изборите не са избори

Този път повода за размириците е изборът на ръководители на общините Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавич, който сърбите бойкотираха. В резултат на това с изборна интензивност от малко над 3% етническите косовари завоюваха. При опитите си да стигнат до работните си места обаче те се натъкнаха на всеобщи митинги. В постройките е било допустимо да се влезе единствено благодарение на силите за сигурност.

Официален Белград съобщи, че по този метод сърбите канят Прищина за разговор и приканват западните медиатори да оказват помощ за разрешаването на спора. Съединени американски щати и Европейският съюз обаче считат изборите за законни.

Въпреки това сърбите продължиха да стачкуват. Миротворците се пробваха да разпилян хората със сълзотворен газ, гумени патрони и шумови гранати. Протестиращите отвърнаха с бутилки и камъни. В резултат на това бяха ранени повече от 50 цивилни и над 40 миротворци от КФОР.

Завръщане в бъдещето

Сръбският президент Александър Вучич в послание към нацията съобщи, че от няколко месеца косовските управляващи се пробват да предизвикат кървясъл спор сред Белград и НАТО. В същото време мироопазващите сили на КФОР не пазят цивилните, а " подправени " кметове, определени с дребна изборна интензивност.

Вучич акцентира, че Сърбия няма да разреши гонене, погроми или убийства на сърби в Косово. В тази връзка на 30 май сутринта той ще се срещне с представителите на Съединени американски щати, Англия, Германия, Франция и Италия, с цел да им обясни същността на протичащото се. Вучич има намерение да резервира мира и за това е належащо западните водачи да вразумят Прищина. В същото време президентът ще прекара идната нощ с армията си на границата с Косово.

Междувременно към този момент единствено Русия показва благосклонности към Белград. " Голяма детонация зрее в центъра на Европа. На същото място, където през 1999 година НАТО извърши експанзия против Югославия в нарушаване на всички вероятни правила на Заключителния акт от Хелзинки и документите на ОССЕ. Ситуацията е тревожна, само че Западът е поел курс на тотално послушание на тези, които показват личното си мнение ", сподели съветският външен министър министър Сергей Лавров.

Позицията на Запада

Говорител на КФОР сподели, че миротворците са били " нападнати непровокирани ". НАТО " остро осъди " дейностите на протестиращите и прикани за неотложно преустановяване на насилието.

На собствен ред президентът на отчасти прието Косово Вьоса Османи упрекна Вучич в организирането на вълнения в северната част на провинцията и набези против служители на реда, контингента на КФОР и публицисти. В същото време тя назова сръбските структури в северната част на района противозаконни, превърнати в " незаконни групи ".

Турското външно министерство съобщи, че Анкара следи с паника развиването в Северно Косово и приканва всички страни в спора да понижат напрежението. Турците оцениха високо " градивната роля " на миротворческия контингент. Берлин също осъди конфликтите в Северно Косово и прикани за деескалация, тъй че Прищина и Белград би трябвало неотложно да стартират договаряния.

Безизходица

Денис Денисов, специалист от Финансовия университет, счита, че при сегашните условия Белград съвсем няма благоприятни условия да помогне на косовските сърби.

" Ако Белград употребява армията, Западът ще одобри това като нахлуване против КФОР, т.е. против НАТО. Това е най-невероятният сюжет. Вместо това Вучич може да изиска изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това ще бъде мощно алегоричен жест, само че на практика няма да докара до съвсем нищо. В информативен проект може да продължи да приказва за нарушение от страна на Прищина на всички реализирани по-рано съглашения, само че това няма да помогне за разрешаването на спора “, акцентира специалистът.

Според Денисов западните страни са изяснили позицията си, когато са признали изборите в Северно Косово и няма да я трансформират. Дори Белград да реши да наложи стопански наказания на Косово, Прищина ще има задоволително съдружници, с цел да компенсира сръбските ограничавания. „ Преобръщане на игралната дъска “ може да бъде намесата на такива сили като Русия, Китай, Индия или Бразилия.

Денисов счита, че при най-хубавия вид за сърбите косовските кметове юридически ще запазят постовете си, само че ще се върнат в Прищина. В същото време северната част на Косово ще остане де факто под сръбско самоуправление. Възможен е обаче и различен вид: силите на КФОР да разпилян протестиращите и принудително да наложат на локалните поданици " определеното " управление.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР