Три дни след като президентът Владимир Путин обяви фактическото оттегляне

...
Три дни след като президентът Владимир Путин обяви фактическото оттегляне
Коментари Харесай

САЩ изпратиха в Европа самолети с ядрено оръжие след решението на Путин да се оттегли от СТАРТ


Три дни откакто президентът Владимир Путин разгласи фактическото отдръпване на Русия от Договора за стратегическите нападателни оръжия - СТАРТ 2, Съединените щати изпратиха в Европа самолети с нуклеарно оръжие, заяви Moskow Times.

Четири стратегически бомбардировача B-52 Stratofortress дойдоха във военновъздушната база Морон в Испания в петък, 24 февруари, заяви командването на Военновъздушни сили на Съединени американски щати в Европа.

Самолетите, които идват от авиобазата Майнот, Северна Дакота, са трансферирани в Европейски Съюз " за съдействие и подсилване на връзките със съдружниците и сътрудниците на НАТО ", както и за проява на готовността на Съединени американски щати за групова защита, декларират от командването.

Преди да дойдат в испанската база, бомбардировачите B-52 са посетили Естония, където са направили прехвръкване на дребна височина в столицата Талин като част от честванията на националния ден на независимостта.



Както отбелязва командването, в идващите дни изпратените в Европа бомбардировачи ще се включат в взаимни интервенции и учения с присъединяване на сътрудници и съдружници.

Руският президент Путин разгласи на 21 февруари в обръщение до Федералното заседание, че Русия " суспендира " присъединяване си в СТАРТ, последното руско-американско съглашение за нуклеарно разоръжаване, което продължава споразуменията, подписани през ерата на " разведряването " в края на Студената война.

Подписан през 2010 година от Дмитрий Медведев и Барак Обама и по-късно възобновен за пет години през 2021 година, СТАРТ не разрешава на Русия и Съединените щати да имат повече от 1550 нуклеарни бойни глави.

През август съветското външно министерство разгласи, че приключва използването на основна уговорка от СТАРТ: на американските инспектори беше отхвърлен достъп до нуклеарни уреди, които се контролират от съглашението. Министерството на външните работи се базира на обстоятелството, че съветските наблюдаващи също са лимитирани в правата си: заради наказания няма естествен въздушен трафик, не се издават визи, съдружниците на Съединени американски щати затварят въздушното си пространство.

Путин означи в посланието си, че не става дума за обновяване на тези инспекции. Това е " спектакъл на парадокса " в " сегашните условия ", сподели той. Путин инструктира Министерството на защитата и Росатом да " обезпечат подготвеност " за опити на съветски нуклеарни оръжия. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР