Три дни преди изтичането на крайния срок - 28 февруари,

...
Три дни преди изтичането на крайния срок - 28 февруари,
Коментари Харесай

НАП - Шумен: Близо 7 400 справки за изплатени доходи през 2021 г. са подадени

Три дни преди приключването на крайния период - 28 февруари, близо 7 400 предприятия и самоосигуряващи се лица към този момент подадоха в Национална агенция за приходите – офис Шумен справките за приходи, изплатени през 2021 година (по член 73, алинея 1 и алинея 6 от ЗДДФЛ). Над 2 800 са оповестили изплатените през годината приходи, удържаните налог и наложителни осигурителни вноски на физически лица от извънтрудови правни отношения, практикуване на свободна специалност, авторски и лицензионни хонорари, наем и други приходи, посочени в член 73, алинея 1 от ЗДДФЛ. Близо 4 600 са справките, подадени от работодатели по чл.73, алинея 6 от ЗДДФЛ, за изплатените през 2021 година облагаеми приходи по трудови правни отношения и за удържаните налог и наложителни осигурителни вноски.

Заради позволени грешки, 11 % от предприятия и самоосигуряващи се лица са изпратили още веднъж справките за изплатени приходи на физически лица в границите на избрания за това 7-дневен период.

За откритите несъответствия работодатели получиха писма от Национална агенция за приходите, с които приходната организация ги уведомява за позволени грешки в подадените от тях информации за приходи, изплатени през 2021 година (по член 73, алинея 1 и алинея 6 от ЗДДФЛ), както и за методите за коригирането им. Предприятията и самоосигуряващи се лица, които са подали информации с несъответствия, имат опция до 28 февруари да ги ревизират, поправят и изпратят още веднъж без да им бъдат наложени наказания. Те могат да видят откритите неточности посредством двете електронни услуги на Национална агенция за приходите, налични с личен идентификационен код /ПИК/ и дипломиран електронен автограф /КЕП/: „ / “ и „ “, като изберат алтернатива „ Справка “, бутон „ Резултат “.

След култивиране на данните за изплатени приходи, декларирани от предприятията и самоосигуряващите се лица, ще бъдат заредени авансово попълнените данъчни заявления на физически лица. Те ще са налични в Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите с личен идентификационен код (ПИК) или с електронен автограф (КЕП). Това ще се случи през месец март и ще улесни в допълнение потребителите в подаването на годишни данъчни заявления за приходи, получени през предходната година.

Повече информация за попълването на данните и подаването на справките може да бъде получена на телефона на Информационния център на Национална агенция за приходите 0700 18 700, съгласно цената на съответния оператор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР