Три дни поред пътници на авиокомпанията „Уиз еър” не излитат

...
Три дни поред пътници на авиокомпанията „Уиз еър” не излитат
Коментари Харесай

Пътници на нискотарифна компания от 3 дни са блокирани в София, на какво имаме право при препълнен полет

Три дни подред пасажери на самолетната компания „ Уиз еър” не изхвърчат с полетите си от София. Причината е, че компанията е продала повече билети, в сравнение с са местата в самолетите, заяви Би Ти Ви.

Казусът стартира още във вторник, когато полет на нискобюджетната компания до Лондон се оказва претъпкан. 25 души не са позволени до борда на самия излаз за него, без да им се дава пояснение.

Нискобюджетна самолетна компания изостави десетки пасажери във Варна

Британска самолетна компания смъкна принудително мъж, болен от рак

„ След като минахме всички инспекции, бяхме спрени на последния надзор. Казаха да изчакаме, че ще пътуваме с обедния полет”, споделя една от спрените пътнички.

Отпадащите били избирани на инцидентен принцип. Стигнало се до обстановки, при които фамилии с деца били разделяни.

Към този миг нямало представител на компанията на летището, а на блокираните пасажери е отхвърлен контакт с длъжностно лице.

Впоследствие пасажери в обедния полет към Лондон били принудени да останат на летището поради чакащите от сутринта.

Същото се случва през вчерашния ден и през днешния ден, като тази заран 40 души не съумяват да се качат на аероплан на компанията, за който имат билет.

„ Международните стандарти в авиосектора разрешават известно надвишаване на броя резервирани места (т. нар. overbooking), тъй като нормално невсички пасажери се явяват, а задачата е да не остават празни места”, са декларирали от „ Уиз еър”, представени от малкия екран, в извинението си към чакащите им пасажери, без да се ангажират с въпроса по какъв начин тъкмо ще решат казуса.

Какви са правата на човек, когато се озове в такава обстановка?

Авиокомпанията сигурно би трябвало да се погрижи пасажерът й въпреки всичко да стигне до дестинацията си,

а при избрани случаи да даде и финансова отплата.

Тя би трябвало да даде опция на доброволци да се откажат да пътуват, защото на някои не е незабавно. В подобен случай тези доброволци могат да употребяват избрани облаги - хотел или някакво обезщетение ", изясни Игнат Арсенов от Европейския потребителски център пред Дарик.

Всеки от пасажерите има право да бъде премаршрутиран за по-късни дата и час при първа опция, добавя Арсенов.

„ Ако вследствие на премаршрутирането възникне забавяне, би трябвало да получим храна, хотел и превоз до него за сметка на компанията”, споделя още специалистът и добавя, че

пасажерите имат право на парично обезщетение сред 250 и 600 евро при сходни закъснения по виновност на компанията.

Един от блокираните пасажери на "Уиз еър " в София е декларирал, че от компанията са му предложили 400 евро обезщетение.

Различните организации за отбрана на потребителите също могат да спомагат при сходни проблеми. Арсенов още обясни, че препълването на полети е постоянно срещано събитие през отпускарските сезони.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР