Три дни не се намери нито един човек от националния

...
Три дни не се намери нито един човек от националния
Коментари Харесай

„Бъл-га-ри, ю-на-ци“ и „лъвове“ ли? – мишки сте! Не заслужавате ф...

Три дни не се откри нито един човек от националния тим, който да каже няколко думи за разигралата се драма, за ранените и задържаните, за междинния пръст на Емил Костадинов, за следващите хлъзгави пояснения на Йордан Лечков и за предишния в конспиративност Борислав Михайлов. Нелепото опрощение на новия старши треньор Илиан Илиев, че били на стадиона и нямали никаква информация, какво се случва извън, единствено ускоряват убеждението, че достойнството и достолепието са безусловно непознати на тези хора. Капитанът Кирил Десподов изговори една камара нелепости след мача, без да заеме ясно позиция за кръвта и горящите коли, за конфликтите, за управлението на БФС.

 

На стадиона на „ Цървена звезда “ в Белград написа: Момци, играйте безстрашно! “ Не желаят хората победа непременно, а момчетата да играят безстрашно. Колко простичко.

Тук няма да чуете такова нещо. Защото момците ни не са каквито би трябвало.

 

„ Бъл-га-ри, ю-на-ци “, „ лъвовете “, „ трикольорите “… С какви ли не похвали са засипвани играчите от националния, макар тоталния срив в тяхната игра и негативните резултати през последните години. Пред очите ни се разиграва гротеска и да титулуваш мишлета като лъвове е откачено, в действителност.

 

Смениха се треньори, огромни имена освен от родния, само че и от европейския и международния футбол се пробваха да съживят, да стимулират „ българските юнаци “. Не се получава и това е. „ Лъвовете “ по този начин и не осъзнаха своята отговорност, когато са с националния екип. Футболното майсторство е доста значимо за успехите, само че не по-малко значими са волята, мотивацията и възприятието за отговорност. И отговорността е към почитателите и нацията, към футбола като игра, а не към футболната централа. В България е сбъркана цялата философия, отношението и скалата на полезностите в този спорт.

 

Неотдавна измежду почитателите и ултрасите от цялостен ​​свят се зароди придвижване за запазването на футбола като игра на хората, която ги притегля на стадионите и пред тв приемниците милиони. Немалко хора са склонни да мислят, че субкултурата на почитателите е повече разрушителна, ориентирана към заличаване, а не към основаване. Да, има такива почитатели, само че огромното мнозинство обича същински тази велика игра.

Всички почитатели – проведени или не, дават всичко от себе си за обичания тим. Те живеят с любовта към футбола, без значение каква специалност упражняват. Дават обич, а не ненавист. Затова и в доста страни ентусиастите поддържаха въпросния манифест, който се основава на метода: не „ срещу “ нещо, а „ за “.

Феновете желаят „ обичайния футбол ” да се резервира, тъй като тази игра радва милиони със своята елементарност и откровеност. Именно почитателите и феновете, а не притежателите на компании или сиви кардинали и подвластни ръководители, са причина футболът да е толкоз известен и обичан.

Верните почитатели и фенове са хората, които са постоянно до тима.

 

Те са кръвта и плътта на футбола. Те са източникът на сила за всеки тим – клубен или народен. Те поддържат играчите даже когато падат, когато ни занимават с татуировките и новата си силиконова играчка.Защото футболът е опция хората да не помнят за два часа ежедневните грижи, както и да се потопят магията на нещо мощно прочувствено.

Точно с това може да се изясни колосалното отчаяние и даже експанзията, която бликва, когато футболът се трансформира в политика, в инструмент за операции, корупция и неистини.

 

***

Роберто Фирмино беше незаменима фигура в супер състава на Ливърпул, част от „ атомното трио “ с Мане и Салах, когато тимът покори всички върхове във футбола. Ето какво написа той в излязлата негова книга, фрагмент от която бе оповестен в уеб страницата webcafe.bg:

 

„ Няма друго място като дома, а " Анфийлд " постоянно ще бъде мой дом. Има футболни игрища, има го и " Анфийлд ". Има голям брой фанатични, лоялни и шумни последователи на всевъзможни тимове, тъй като където има футбол, има и пристрастеност.

Но ви споделям, че на " Анфийлд " нещата са на друго равнище.

Слушам моите бразилски другари, които са ми били противници на терена в други клубове. Винаги ми споделят какъв брой мъчно се играе на " Анфийлд "! Трудно за тях, само че за нас е благословия.

При триумфи и при провали, на " Анфийлд " постоянно се усещах обичан. Винаги имах моето особено място и почитателите не желаеха в никакъв случай да го напущам “.

 

Българските  почитатели заслужават същото отношение от страна на футболистите и ръководителите на федерацията.

Не е късно националите да кажат няколко топли думи на своите последователи. Защото те са значимите, а не неколцина палячовци, които не могат да си създадат самокритика за опциите.

 

You’ll Never Walk Alone е позната като химн на „ Ливърпул “, само че тя е също химн на най-малко още двайсетина тима по света. Защото прави по магичен метод връзка сред играчи и почитатели.

 

Когато вървиш през бурята,

хвани си главата вдигната високо

и не се опасявай от тъмнината.

В края, след бурята, е златното небе

и прелестната сребърна ария на чучулигата.

Върви през вятъра,

върви през дъжда

дори в случай че фантазиите ти са разрушени на пух и прахуляк.

Върви напред, върви напред

с вяра в своето сърце

и ти в никакъв случай няма да вървиш самичък,

ти в никакъв случай няма да бъдеш самичък...

 

Не става за чалготека...

 

Лидери се раждат и утвърждават в сложни моменти. Футболът е дал такива образци, в това число и у нас. Но не и в момента…

 

Огнян Стефанов

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР