Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета

...
Русия и Китай, които имат право на вето в Съвета
Коментари Харесай

Русия и Китай спорят със САЩ за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН относно плана за прекратяване на огъня в ивицата Газа

Русия и Китай, които имат право на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, показаха през вчерашния ден угриженост по отношение на проекторезолюцията на Съединени американски щати, която ще поддържа предлагането на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - за преустановяване на огъня сред Израел и палестинските бойци от " Хамас ", съобщи Ройтерс.

Единствената арабска страна, член на Съвета за сигурност, Алжир, също алармира, че не е подготвена да поддържа текста, оповестиха дипломати. Резолюцията се нуждае от най-малко девет гласа " за ", както и Съединени американски щати, Франция, Англия, Китай или Русия да не наложат несъгласие, с цел да бъде призната.

Байдън изложи проект за триетапно преустановяване на огъня в линията Газа преди седмица, който той дефинира като израелска самодейност.

Съединени американски щати търсят интернационална поддръжка за проекта, който " Хамас " към момента изследва. Проект за резолюция от една страница циркулира в 15-членния Съвет за сигурност на Организация на обединените нации в понеделник и в сряда се появи модифициран вид.

Сегашният план приветства предлагането за преустановяване на огъня, дефинира го като " задоволително " за Израел, " приканва " Хамас " също да го одобри и настоятелно насочва апел към двете страни да изпълнят напълно изискванията му без закъснение и без да слагат условия ".

В него се изброяват някои детайлности от предлагането - " цялостно и всеобхватно преустановяване на огъня " в линията Газа като част от първия стадий и " при единодушие на страните - дефинитивно преустановяване на военните дейности " във втората фаза.

Но някои членове на Съвета за сигурност повдигнаха въпроси за това дали Израел фактически е приел проекта и желаят съветът да се придържа към настояването, отправено през март, за неотложно преустановяване на огъня и абсолютно освобождение на всички заложници, означиха дипломати.

Русия предложи ремонти към текста на Съединени американски щати, които бяха прегледани от Ройтерс, и включват апел към " Хамас " и Израел да одобряват предлагането и искане за неотложно, абсолютно и непрекъснато преустановяване на огъня, спазвано от всички страни.

Москва също по този начин желае в плана да се подчертае, че примирието от първата фаза ще остане в действие, до момента в който траят договарянията по втората фаза, което отразява забележките на президента Байдън от предходната седмица.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР