Три дни Монтана бе огласена от музика и танци за

...
Три дни Монтана бе огласена от музика и танци за
Коментари Харесай

Танци, джаз и духова музика огласиха Монтана

Три дни Монтана бе огласена от музика и танци за Дико-Илиевите празници. Освен хората на Дико Илиев, в града прозвучаха и известни мелодии от филми и сътвориха неповторима атмосфера. Празниците на духовите оркестри се провеждат от община Монтана под патронажа на Министерството на културата. В него вземат участие духови оркестри и мажоретни сформира от България, Гърция и Словения.
Концертната стратегия на Дико-Илиевите празници стартира с осъществяванията на Военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада – Карлово, с диригент капитан Йордан Илиев. Сред творбите, които извършиха, е и „ Студентски марш “ от Димитър Слабаков, отличен с първа премия състезанието за нови произведения.
Пожарникарски духов оркестър – Лоче свири под диригентската палка на Миран Петелинч. Той постъпва в оркестъра пред 1990 година, когато е едвам 12-годишен. Това предопределя неговия избор на професионална кариера.
През 2007-ма маестро Петелинч приключва Музикалната академия в Любляна. Работи като учител по тромпет в Музикалното учебно заведение в родния си град Брежице и дирижира също неговия симфоничен оркестър.
Оркестърът, който взе участие в осъществяването на „ Дунавско хоро “ и „ Сливенци при Драва “ при откриването на фестивала показа:
„ Високо над облаците “ от Лойзе Слак - един от пионерите на словенската известна фолклорна музика и създател на десетки евъргрийни. Обработката е на известния композитор, диригент и тромбонист Винко Щръцл, „ Розамунда “ от чешкия композитор и перкусионист Йозеф Вейвода, Авсеник микс – от Славко Авсеник – изтъкнат словенски композитор и музикант, пожънал триумф както в родината си, по този начин и в Европа и Америка. Продавайки към 12 милиона записи, Авсеник завоюва тридесет и една златни, две диамантени и една платинена плоча. Не инцидентно го назовават „ Йохан Щраус на двадесети век “. Той си сътрудничи със своя брат си Вилко, с цел да основат близо 1000 истински композиции, които са неразделна част от музикалното наследството в жанр „ Кливланд “.
Четвъртото по ред осъществяване на младите музиканти от Лоче е „ Поздрави на другари “ от Иван Прешерен - словенски тромпетист, композитор и аранжор на поп, фолк и джаз музика.
С него свършва родната стратегия на гостите ни от Словения и идва ред на международни шлагери като „ Бохемска фантазия “ от Норбърт Гейл; „ Малкото бясно нещо, наречено обич “, написана през 1979 от Фреди Меркюри за албума на група „ Куин “ „ Играта “ в оркестрацията на италианския аранжор Андреа Равиза; „ Ла бонита “ от немския композитор Валтер Шнайден Аргенбюл, в обработка на Сър Джеймс Лой Макмилан и „ Римбалчело “ от Лeкс Абел.
Заедно с оркестъра се изявиха и мажоретките с началник Гордана Радонович. Те дълги години са едно цяло с оркестъра, само че през 2016 година се обособяват в настрана съдружие в общинския център Добова. Мажоретките имат много награди от състезания за самостоятелни реализатори, двойки и групи.
Въпреки че са в две обособени сдружения, обединенията поддържат положителни връзки и си сътрудничат. Общите им осъществявания са същинска приятност и за ухото, и за окото.
Адмирации заслужиха и майоретките от Общинския юношески дом и духовият оркестър при Народно читалище „ Разум- 1883 “- Монтана.
Духовият оркестър на община Каламария – Гърция, с диригент Янис Кукас, се показа в последната вечер с творби на Дико Илиев, Якоб де Хаан, Питър Леманс, Франко Чезарини и китка гръцки национални песни. На музикантите от южната ни съседка се падна достойнството да закрият фестивала. Празниците на духовата музика се трансфораха в същинска балканска вакханалия с осъществяванията на VIVO Монтана, които взривиха настроението на публиката с „ Ъндерграунд “ и „ Калашников “ на Горан Брегович Всичко приключи с жизнерадостното Дунавско хоро на самобитния композитор бай Дико Илиев, на което се хванаха и домакини и посетители под намерено небе.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР